Mai multe telefoane chinezești ieftine vin la pachet cu viruși

Mai multe telefoane chinezești ieftine vin la pachet cu viruși

O serie de telefoane chinezești cu prețuri mici îți pot da dureri de cap din mai multe motive, iar virușii preinstalați sunt unul dintre acestea.

Într-adevăr, Google are o serie de probleme cu magazinul Play, astfel că ajungem să aflăm destul de des de aplicații care conțin viruși și care îți pot pune telefonul în pericol. Cu toate acestea, există și un pericol care poate fi chiar mai mare de atât.

Am discutat deja cu două ocazii despre telefoanele BLU care își spionează utilizatorii, dar se pare că acesta nu este singurul caz de telefoane chinezești care fac mai mult decât îți spun. Conform cercetătorilor de la Dr. Web, un malware de tip troian denumit Triada a fost descoperit pe câteva telefoane ieftine venite din China, arată phonearena.com.

Spre deosebire de alte malware-uri, care îți infectează smartphone-ul din exterior, Triada vine gata instalat pe telefonul pe care ți-l cumperi. Astfel, acesta poate avea acces mult mai ușor la diversele funcții ale smartphone-ului.

În ceea ce privește telefoanele afectate de această problemă, cercetătorii spun că Leagoo M5 Plus și M8, dar și Nomu S20 și S20 prezintă virusul în sistem. Nu vorbim despre companii destul de mari, dar nu e nici greu să găsești astfel de telefoane la vânzare. În plus, acestea se vând destul de bine prin prisma prețului mic, astfel că reprezintă un risc și mai mare, deoarece pot afecta un număr mare de utilizatori.

Cei de la Dr. Web nu acuză direct companiile Leagoo și Nomu pentru malware-ul de pe telefoanele amintite, sugerând că anumiți indivizi din interiorul companiei sau parteneri ai acestora ar fi responsabili de oferirea troianului la pachet cu telefoane. Compania de securitate a notificat cei doi producători și le recomandă utilizatorilor să instaleze update-urile care vin pe telefon pentru a scăpa de malware.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: