16 nov. 2016 | 10:46

Mii de telefoane cu Android și-au spionat utilizatorii în interesul unei companii chineze

ACTUALITATE
Mii de telefoane cu Android și-au spionat utilizatorii în interesul unei companii chineze

Anumite telefoane cu Android au transmis în mod secret o serie de date personale către un server din China, arată un raport Kryptowire.

New York Times, publicație citată și de androidcentral.com, arată că problemele sunt datorate unui cod scris de către Shanghai Adups Technology Company. Acesta era preinstalat pe mai multe telefoane cu Android și a fost folosit în diverse scopuri de monitorizare.

Codul companiei reușea să monitorizeze locurile în care merg utilizatorii, dar putea să înregistreze și date despre comunicarea efectuată de aceștia, incluzând rapoarte ale apelurilor și ale mesajelor text.

Kryptowire, firma de securitate ce a descoperit vulnerabilitatea, arată că software-ul transmitea conținutul complet al mesajelor, al listelor de contacte, al rapoartelor de apeluri, informații despre locație și alte date către un server chinez. Acesta era preinstalat, iar existența acestuia nu era raportată și utilizatorilor, conform lui Tom Karygiannis, vicepreședinte al KryptoWire. ”Chiar și dacă voiai, nu ai fi aflat de el”, arată acesta.

Problema este că acesta nu a fost o greșeală, ci un efort intenționat al Adups de a ajuta un producător de telefoane cu Android din China să monitorizeze comportamentul utilizatorilor.

Producătorul de telefoane cu Android BLU este cel afectat de această problemă masivă de securitate, iar CEO-ul Samuel Ohev-Zion afirmă că aceștia nu știau despre ”portița de acces” instalată pe telefoanele lor. Cu toate acestea, BLU s-a mișcat repede la aflarea veștilor și îi asigură pe clienți că toate datele preluate de la clienți și stocate în China au fost distruse. CEO-ul afirmă și că niciun telefon BLU nu își mai spionează utilizatorii.

Adups scrie cod pentru telefoane, mașini și pentru alte dispozitive IoT, compania lăudându-se că au peste 700 de milioane de utilizatori în întreaga lume. Conform producătorului BLU, 120.000 de telefoane cu Android ale producătorului au fost afectate. Momentan, imaginea completă a acestui eveniment nu este foarte clară.