Un procesor Intel Core i7 răcit cu heliu lichid a fost dus până la 7,5 GHz prin overclocking

Un procesor Intel Core i7 răcit cu heliu lichid a fost dus până la 7,5 GHz prin overclocking

Gigabyte a reușit să doboare mai multe recorduri mondiale de overclocking prin folosirea acestui procedeu pe un nou Intel Core i7 – 7740 quad-core. Ei au reușit să-l ducă până în 7,5 GHz, folosind heliu lichid pe post de sistem de răcire.

Recordul mondial a fost doborât de o echipă de overclock-eri de la Gigabyte. Procesorul i7 pe care l-au folosit face parte din noua gamă Core X-Series pe care Intel tocmai a lansat-o în cadrul Computex. Placa de bază folosită pentru această realizare a fost una produsă in-house, Gigabyte X299-SOC Chiampion. Cum am scris și mai sus, pentru răcire a fost folosit heliu lichid care a coborât temperaturile procesorului până la o temperatură încredibilă, de -250 de grade Celsius.

De asemenea, echipa a reușit să doboare și recordul mondial din benchmark-ul 3DMark06. Procesorul Intel Core i7 a rulat în 7,1 GHz ajutat de o răcire pe bază de azot lichid și de o placă video Aorus GeForce GTX 1080 Ti Extreme Edition. Anasamblul a atins scorul de 71.928, cu aproape o mie de puncte mai mult decât precedentul record mondial obținut în 3DMark06.

Aceste realizări reflectă întocmai potențialul de overclocking pe care îl au noile procesoare de la Intel, din gama Core X. Noul vârf de lance de la Intel, cel mai nou i9, se va putea lăuda cu 18 nuclee. Acesta va fi puțin mai puternic decât actualul flaghsip de la AMD, Threadripper-ul Ryzen de 16 nuclee. Un alt procesor din lineup-ul rivalilor de la AMD, Ryzen 7 1800X, a reușit să atingă o frecvență de 5,2 GHz în urma unui proces de overclocking. Acesta a fost răcit tot pe bază de azot lichid, notează Techradar.

Chiar dacă este interesant de observat cum aceste procesoare din care se scot frecvențe uriașe sunt răcite până la temperaturi formidabile, apropiate de ”zero absolut” (-273 de grade Celsius), trebuie să ne întrebăm și cum vor reacționa acestea la overclocking în condiții normale de răcire, bazată pe aer sau apă.