Scăderile de tarife în roaming de care trebuie să știi de la 1 ianuarie 2018

Scăderile de tarife în roaming de care trebuie să știi de la 1 ianuarie 2018

Uniunea Europeană a început din iunie 2017 reducerea tarifelor pentru roaming. De la 1 ianuarie 2018 urmează alte scăderi, ba chiar și o creștere a volumului de date.

Din 15 iunie 2017, datele mobile  consumate în roaming în UE și SEE se tarifează, în principiu, la fel ca în România. Totuși, în cazul celor mai multe dintre planurile tarifare, furnizorii pot stabili un volum de date care pot fi consumate în roaming fără costuri suplimentare. Aici vor fi aplicate niște scăderi importante de la 1 ianuarie 2018.

Din prima zi a anului viitor, volumul de consum rezonabil va crește cu aproximativ 22% faţă de cel aplicat în perioada 15 iunie – 31 decembrie 2017. Apoi, depășirea acestui volum poate duce, dacă furnizorii practică asta, la o suprataxare, chiar și în cazul în care traficul inclus nu a fost complet epuizat. În prezent, suprataxa este de maximum 7,7 euro pe GB sau 0,77 eurocenţi pe MB. De la 1 ianuarie 2018, aceasta va scădea la maximum șapte euro per GB sau 0,6 eurocenţi per MB, fără TVA.

Mai mult, de la 3 ianuarie 2018, scade cu 16% suprataxa pentru apelurile primite, de la 1,08 la 0,91 eurocenţi/minut.

Factură mai mică și în România din 2018

ANCOM a anunțat la începutul lunii decembrie că tariful la interconectare va scădea, dar nu mai devreme de martie 2018. Autoritatea va redacta un proiect de decizie prin care va propune reducerea tarifelor de interconectare la rețelele de telefonie mobilă cu 12,5%. Asta înseamnă că de la 0,96 eurocenți pe minut tariful scade la 0,84 eurocenți/minut.

Pe 22 decembrie, ANCOM a supus consultării publice tarifele pentru terminarea apelurilor mobile. Termenul limită este 31 ianuarie și cei care au observații pot scrie la consultare@ancom.org.ro. Decizia vine ca urmare a dialogului cu Comisia Europeană pe această temă, dar și ca urmare a faptului că actualul model de cost nu include tehnologia 4G/LTE. Această tehnologie câștigă tot mai mult teren în România și aduce câștiguri de eficiență.

[readmore]

Astfel, tariful pentru terminarea apelurilor pe care îl vor practica cei cinci operatori de telefonie mobilă cu putere semnificativă va fi, din 1 mai 2018, 0,84 eurocenţi/minut, fără TVA. Cei cinci operatori sunt Orange, Vodafone, Digi Mobil, Telekom și Lycamobile, operator de rețele mobile virtuale.

Citește și:
Sursa: ANCOM