Autoritățile testează sistemul de avertizare. Ce SMS poți primi și ce să faci

Autoritățile testează sistemul de avertizare. Ce SMS poți primi și ce să faci

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a anunțat că din 22 decembrie vor fi derulate mai multe teste pentru sistemul RO-ALERT. Discuția despre acest proiect e încă din octombrie.

RO-ALERT este sistemul de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă. În zonele în care vor fi derulate verificările pe terminalele conectate la reţelele operatorilor de telefonie mobilă vor apărea notificări cu textul: „Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT„. IGSU susține că aceste testări sunt absolut necesare și apelează la înțelegerea cetățenilor pentru eventualul disconfort creat.

În etapa ulterioară, IGSU va stabili tipurile de risc și nivelurile de gravitate ale evenimentelor pentru care va fi utilizată aplicația. De asemenea, vor fi căutate soluții tehnice pentru integrarea aplicației cu celelalte sisteme informatice utilizate de către autoritățile care emit avertizări.

Sistemul de avertizare a populației „RO-ALERT” va fi implementat cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale și operatorilor de telefonie mobilă. Acesta va permite informarea rapidă a cetăţenilor aflaţi în zonele cu risc major de dezastre, pentru adoptarea unui comportament adecvat necesar asigurării autoprotecţiei în caz de urgenţă majoră.

Sistemul „RO-ALERT” are și o serie de avantaje, cum ar fi transmiterea unor mesaje de avertizare adaptate evenimentului iminent prin intermediul rețelelor operatorilor de telefonie mobilă sau transmiterea rapidă a mesajelor către toți utilizatorii aflați în arealul amenințat chiar în condiții de congestie a rețelelor operatorilor de telefonie mobilă. Totodată, permite afișarea instantanee a mesajelor pe ecranul telefonului fără a fi necesară vreo intervenție a utilizatorului.

[readmore]

Va dispune și de funcționalitatea de repetare ciclică a mesajelor de alertare la intervale de timp configurabile și receptarea mesajelor de avertizare și de către terminalele aflate în roaming. Nu în ultimul rând, conform fișei tehnice, va fi o acuratețe destul de bună a mesajelor de avertizare, formulate doar pe baza informațiilor furnizate de surse autorizate.

Altfel spus, și pe scurt, când IGSU dă o alertă pentru o anumită zonă, operatorii vor transmite mesaje tip SMS tuturor telefoanelor conectate la antenele din zonă. Mesajele apar direct pe ecran, fără să fie nevoie de nimic special instalat în telefon pentru a le recepționa și afișa. Rămâne de văzut cum va funcționa sistemul, dacă ai notificările oprite.

Citește și:
Etichete: