De ce ți se vindecă mai ușor rănile făcute ziua

De ce ți se vindecă mai ușor rănile făcute ziua

Nu că ar fi după tine, dar încearcă să te rănești ziua și nu noaptea, asta dacă vrei ca rănile să se vindece de două ori mai repede. 

Rănile par să se vindece de două ori mai repede dacă au fost provocate în timpul zilei. Nathaniel Hoyle de la Laboratorul de Biologie Moleculară din Cambridge și echipa sa au investigat modul în care orele din zi provoacă vindecarea mai rapidă a rănilor, după ce au descoperit că genele dintr-un tip de celule ale pielii se activează ziua și se opresc noaptea.

Aceste celule, numite fibroblaste, ajută la închiderea unei răni după ce pielea a fost tăiată. Surprinsă de aceste modificări ale genei în contrastul zi-noapte, echipa a analizat datele colectate de un specialist în arsuri de la Universitatea din Manchester. Ei au descoperit că, în medie, rănile din timpul zilei s-au vindecat mai repede, în numai 17 zile, comparativ cu 28 de zile pentru arsuri similare care s-au petrecut noaptea.

După ce o tăietură a fost provocată la nivelul pielii, celulele fibroblaste se grăbesc să ajungă la rană și secretă o matrice care ajută celulele pielii să crească și să vindece leziunile. Înainte de a se întoarce la datele privind arsurile, echipa a descoperit pentru prima dată în experimente cu țesuturi de șoarece că fibroblastele ajung la locul unei noi răni de două ori mai repede în timpul perioadei de veghe a unui șoarece decât în ​​timpul perioadei lui de somn.

Acest lucru se întâmplă, deaorece un grup de aproximativ 30 de gene este mai activ în timpul orelor de veghe. Toate aceste gene ajută la controlul actinei, o proteină folosită de celulele fibroblastice pentru a se mișca. Vindecarea poate fi legată de ritmul cardiac la mamifere, deoarece suntem mai predispuși să ne rănim în timpul zilei, atunci când suntem activi. Constatarea ar putea fi folositoare din punct de vedere medical, prin crearea de medicamente care să „păcălească rănile să pară că sunt făcute în timpul zilei” și să se vindece mai repede.

Citește și: