29 aug. 2017 | 11:30

Microsoft va aduce realitatea virtuală în mâinile tuturor curioșilor

VIDEO ACTUALITATE

Microsoft a evitat destul de mult subiectul realității virtuale, dar va veni pe piață în această iarnă cu o serie de soluții accesibile sub brandul Windows Mixed Reality.

Realitatea virtuală este un lux ce implică investiții exagerate pentru a te bucura de conținut imersiv. Prețurile au mai scăzut un pic în ultima perioadă, dar în urmă cu aproximativ un an, un kit Oculus Rift sau HTC Vive costa vreo 800 de euro, iar la această sumă trebuia să mai adaugi un sistem de aproximativ 1000 de euro. În plus, instalarea inițială era una destul de complicată și aveai nevoie să tragi o serie de fire prin casă, să instalezi senzori și nu numai.

Cei de la Microsoft au petrecut câțiva ani pentru reinventarea mecanismului necesar unei experiențe de realitate virtuală. Rezultatul final poartă numele Windows Mixed Reality și reprezintă un concept ce va fi materializat de la o serie importantă de parteneri hardware, precum Acer, Lenovo, HP și nu numai.

Scopul noului sistem de VR propus de Microsoft este de a fi mai accesibil și mai ușor de instalat. Practic, toți senzorii de care ai nevoie vor fi integrați în cască și în controllere, fără ca tu să faci vreun compromis pe partea de precizie a monitorizării mișcării și poziției.

Primele headseturi certificate Windows Mixed Reality vor fi disponibile înainte de Crăciun și vor fi comercializate împreună cu controllere la prețuri ce încep de la 399 de dolari. Un PC prin intermediul căruia să profiți de un astfel de kit în condiții optime costă doar 500 de dolari.

Ca referință, PC-urile compatibile cu noua platformă de realitate virtuală vor purta sigla Windows Mixed Reality PC și vor putea genera conținut video cu o viteză de 60 de cadre pe secundă. Configurațiile un pic mai performante vor genera conținut la 90 de cadre pe secundă și vor avea un sticker cu Windows Mixed Reality Ultra PC.

Cel mai important parteneriat realizat de Microsoft este însă cu Steam. Aparent, toate jocurile VR de pe Steam vor funcționa cu kiturile Mixed Reality, iar 343 Industries s-a angajat deja să creeze un joc Halo pentru noua platformă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele