Mark Zuckerberg a profitat de un dezastru pentru a-și prezenta ”jucăriile”

Mark Zuckerberg a profitat de un dezastru pentru a-și prezenta ”jucăriile”

Mark Zuckerberg a făcut un gest necugetat zilele trecute în momentul în care a folosit dezastrul din Puerto Rico pentru a promova posibilitatea realizării de tururi VR.

Insula Puerto Rico a fost victima unui dezastru natural de proporții în urmă cu câteva săptămâni, când întregul teritoriu a rămas fără curent din cauza uraganului Maria. Mai multe persoane au murit și cea mai mare parte a caselor continuă să fie inundate și o parte infimă din insulă a recâștigat accesul la apă curentă și electricitate.

Cu toate acestea, același Puerto Rico aflat sub ape a fost folosit de Mark Zuckerberg într-o prezentare recentă. Compania pe care o conduce a utilizat insula pentru a ilustra cât de ”cool” și autentic este să te plimbi printr-un oraș în VR folosind serviciile de realitate virtuală ale Facebook. Nu a trecut mult timp de la eveniment până când CEO-ul și-a cerut scuze.

Partea fascinantă este că, din limbajul folosit de Zuckerberg în comunicatul prin care își cere scuze nu este foarte clar că a înțeles de ce astfel de practici nu sunt demne. Cei de la Engadget au atras atenția asupra faptului că fondatorul Facebook a sperat să atragă atenția asupra situației dezastruoase din Puerto Rico și să promoveze parteneriatul Facebook cu Crucea Roșie pentru ajutorarea victimelor. Acest lucru nu a reieșit însă din prezentare.

Dacă întregul eveniment avea ca subiect mediatizarea impactului pe care l-a avut uraganul Maria asupra insulei Puerto Rico, nu era problemă. Din păcate, o tragedie dureroasă pentru foarte mulți americani a ajuns să fie utilizată într-o demonstrație VR ca un truc de marketing ieftin. În contextul în care mulți oameni continuă să sufere și să stea fără apă sau electricitate, este ofensator să creezi un tur virtual într-o zonă care oricum a fost subiectul multor dezbateri aprinse în ultimele săptămâni. Mai mult decât atât, este inadmisibil să suprapui peste acele scene dramatice personaje animate care fac glumițe și au un ton relaxat. În acel context, Zuckerberg a descris ca fiind magică realitate virtuală și posibilitățile pe care ți le oferă.

Citește și: