Metroul Bucureștiului, primul din Europa care face viața mai ușoară nevăzătorilor

Metroul Bucureștiului, primul din Europa care face viața mai ușoară nevăzătorilor

Persoanele nevăzătoare din București se vor putea deplasa mai ușor cu metroul cu ajutorul aplicației Tandem Acces. Aplicația este disponibilă pe iOS și Android.

Aplicația a fost gândită de Florin Georgescu, președintele Asociației Tandem, el însuși nevăzător, pentru a ajuta persoanele cu deficiențe de vedere să călătorească cu metroul fără ajutorul unui însoțitor și fără a depinde de cei din jur. A fost finanțată de Fundația Orange în cadrul programului „Lumea prin Culoare și Sunet” și implementată de Asociația Tandem în parteneriat cu Metrorex.

Astfel, București devine prima capitală europeană care deține un sistem de accesibilizare a transportului cu metroul bazat pe conectivitate Bluetooth. Tehnologia conferă continuitate între senzori și telefon, indiferent de intensitatea semnalului GSM sau GPS.

Toate cele 53 de stații de metrou sunt accesibile nevăzătorilor datorită aplicației și celor 1.000 de senzori instalați cu ajutorul voluntarilor angajați Orange România și a voluntarilor Asociației Tandem. Senzorii emit un semnal sonor și comunică cu smartphone-ul prin intermediul aplicației care transmite nevăzătorilor prin mesaje (citite cu ajutorul unui voice-over) indicații de orientare referitoare la punctele cheie din stațiile de metrou (intersecții, scări, turnicheți).

Când nevăzătorul ajunge la o anumită distanță de senzor, primește o notificare prin care este anunțat despre locația și direcția în care trebuie să se îndrepte pentru a urma traseul dorit.