08 aug. 2017 | 08:00

Mașinile autonome pot fi păcălite ușor cu semne de circulație modificate

ENTERTAINMENT
Mașinile autonome pot fi păcălite ușor cu semne de circulație modificate

Mașinile autonome au fost subiectul multor dezbateri în ultimii ani, dar un nou studiu a confirmat recent cât de ușor pot fi păcălite.

Orice prototip de mașină autonomă se bazează pe un sistem avansat de inteligență artificială care ia în calcul în timp real informații servite de senzori și o serie de camere video de înaltă rezoluție. Problema este că algoritmii din spatele unor mecanisme complicate se pare că pot fi păcăliți cu ușurință. Nici măcar nu ai nevoie de instrumente complexe de hacking sau sisteme electronice.

Un nou raport a confirmat că modificarea simbolică a unui semn de circulație poate avea consecințe nefaste asupra sistemului de navigație dintr-un autoturism autonom. Deși mașinile autonome se orientează în spațiu la fel ca un șofer uman, „uitându-se” la indicatoarele de circulație din împrejurimi, micile modificări aduse semnelor pot avea consecințe grave.

O mașină poate deveni „confuză” în cazul în care cineva a pus un sticker pe un semn de circulație sau a făcut un mic grafitti. Cel mai periculos este că un sticker lipit pe o limită de viteză a fost perceput de autoturismul autonom ca fiind STOP. Pornind de la această premisă, reversul poate fi, de asemenea, valabil, iar într-o zonă cu circulație limitată, o mașină poate accelera pentru că cineva a făcut o glumă proasă pe un semn de circulație.

Întregul set de experimente care a dus la concluzia îngrijorătoare a fost efectuat de un grup de cercetători de la Universitatea din Washington și a fost publicat de către Car and Driver. Consecințele nefaste au ieșit la iveală chiar și atunci când imaginile nu au fost modificate semnificativ. Un semn de obligatoriu la dreapta a fost modificat foarte puțin, iar mașina l-a perceput ca fiind o restricție de viteză de 45 kilometri la oră. Sfatul cercetătorilor a fost ca mașinile electrice să includă un sistem de analiză a informațiilor contextuale, pentru a-și da seama, de exemplu, că un semn Stop nu are ce căuta pe autostradă sau o limită de viteză de 100 km pe oră nu este la locul ei într-o suburbie.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele