Cum arată mașina lui Ceaușescu abandonată acum în București

Nicolae Ceaușescu a fost recunoscut și pentru mașinile cu care a umblat. Una dintre ele a ajuns pe străzile din București într-o stare deplorabilă.

Ceea ce pentru unii reprezintă piese de colecție, pentru români nu reprezintă mai nimic. Un automobil care i-a aparținut cândva lui Nicolae Ceaușescu, și care ar fi fost vândut în 2014 la o licitație cu 37.000 de euro, zace abandonat prin București. Acum te poți bucura de el la rezoluție 4K, grație unui clip publicat pe YouTube.

Povestea automobilului Khodro Paykan a fost scoasă la lumină de un tânăr care a găsit mașina cu numărul „B-21-TBN” pe o stradă din București, abandonată. A filmat-o, apoi a încărcat înregistrarea pe contul său de YouTube. Poți vedea videoclipul mai sus.

Automobilul fabricat spre sfârșitul anilor ‘60 are o poveste aparte. Acesta a fost primit în dar de Nicolae Ceaușescu în anul 1974 de la conducătorul Iranului. Întâlnirea dintre cei doi a avut loc într-o perioadă în care piața auto iraniană era interesată de produsele românești. Totodată, e perioadă despre care în România se vorbește ca fiind „epoca de aur”.

Imediat după evenimentele din 1989, mașina a ajuns în posesia statului. În 2014, modelul Paykan Hillman-Hunter ar fi fost vândut la licitație pentru suma de 37.000 de euro și ar fi fost achiziționat de un cuplu din Germania. În mod ciudat, însă, automobilul ruginește pe străzile Capitalei.

Dacă vrei o mașină din alt registru, atunci ar trebui să vezi Dacia D6. Aceasta putea fi mașina perfectă pentru hipioți din România comunistă. N-a ajuns niciodată atât de cunoscută ca modelul Volkswagen, dar, dată fiind disponibilitatea limitată, a ajuns vedetă în felul ei. Ca multe alte idei implementate de uzina Dacia în comunism și aceasta este preluată după Renault, mai precis modelul Estafette (nume care a fost lipit și de Dacia D6).