De ce ar trebui să te gândești la Linux, dacă te enervează Windows 10

De ce ar trebui să te gândești la Linux, dacă te enervează Windows 10
19:50 24.10.2017

Când te gândești la un sistem de operare nou, probabil ai Windows contra mac OS și cu siguranță ai uitat de Linux.

Acest sistem de operare mai puțin cunoscut este destul de util. Linux este un sistem de operare open-source gratuit, ceea ce înseamnă că acel codul este disponibil pentru oricine. Astfel, dacă te tentează, îl poți și modifica să îți fie mai potrivit. Asta i-ar putea interesa însă mai mult pe cei care sunt tentați de această personalizare. Însă unele dintre cele mai cunoscute distribuții, cum ar fi Ubuntu, Linux Mint sau openSUSE, sunt rezonabile ca să țină locul unuia dintre celelalte două sisteme mai scumpe și mai populare.

Apoi, dacă vrei să-l alegi, merită știut că Linux necesită mai puține resurse hardware decât Windows sau macOS. Acest lucru face din Linux o alternativă bună pentru cei cu computere vechi. Mai mult, poate că Linux are reputația de software pe care doar specialiștii îl pot instala, însă obținerea și rularea au devenit mult mai simple decât în anii trecuți. Apoi, e gratuit și sunt mai multe programe ca niciodată. Desigur, nu toate cele de pe Windows sau macOS mai mari, mai populare, dar ai alternative. Și, bineînțeles, vei primi gratuit toate actualizările viitoare.

Linux oferă, de asemenea, protecție împotriva programelor malware mai puternice decât concurenții săi, suficient încât să nu fie nevoie să rulezi un program antivirus. Bine, aici ține și de utilizatori: sunt prea puțini ca să le pese hackerilor de platformă. Este o alternativă viabilă la Windows 10 în aceste vremuri, mai ales dacă te nemulțumește consumul exagerat de resurse pe care îl are sistemul de operare al Microsoft. De asemenea, pentru un laptop vechi poate fi o alegere mult mai bună decât versiunile „ciuntite“ de Windows.

Un avantaj pe care l-ai mai putea lua în calcul e că poți rula Linux de pe un stick USB. Nu știu de câte ori ți-ar putea veni la îndemână, dar poți să faci și asta.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI