16 mai 2017 | 15:09

Ce legătură există între muzică și matematică

ȘTIINȚĂ
Ce legătură există între muzică și matematică

Procesul greoi și temeinic prin care trebuie să treci pentru a învăța să cânți la un instrument muzical nu este doar de dragul artei, ci ar putea chiar să-ți îmbunătățească gândirea matematică.

Încercarea de a învăța să operezi cu un instrument muzical se bazează pe înțelegerea unor concepte, precum fracții și rații, care sunt, de asemenea, importante pentru înțelegerea problemelor de matematică. Însă relația precisă dintre muzică și matematică- dacă antrenamentul muzical promovează abilitățile matematice sau dacă abilitățile matematice le influențează pe cele muzicale sau dacă ambele capacități se dezvoltă în paralel, rămâne totuși un mister pentru cercetători.

Studiile anterioare au identificat o legătură între exercițiul muzical și rezultatele bune la matematică, dar această cauzalitate este mult dezbătută de oamenii de știință. Spre exemplu, elevii care sunt pricepuți la muzică au, în general, note mai bune la matematică și rezultate mai mari la testele standardizate, raportat la cei care nu au nicio înclinație spre muzică, potrivit Scientific American.

Însă legătura nu este încă stabilită foarte clar, iar cercetătorii trebuie să examineze dacă rezultatele au fost influențate de alți factori, precum cei socio-economici (spre exemplu, dacă crești într-o familie care are resurse financiare pe măsură, îți poți permite să iei lecții de muzică și să mergi la o școală de prestigiu), psihologici (motivația), cadrul educațional, dar și implicația părinților poate juca un rol la fel de important.

Pentru a identifica dacă abilitățile superioare la matematică sunt un rezultat direct al antrenamentului muzical, avem nevoie de studii complexe care măsoară cele două abilități atât înaintea, cât și în urma unui studiu asiduu în cadrul fiecăreia dintre cele două discipline.

De asemenea, se prea poate ca alți factori cognitivi să contribuie la succesul individual în muzică și matematică. De fapt, studiile ne sugerează că această legătură, între cele două discipline, poate să fie favorizată de abilitățile cognitive foarte bune ale individului, abilități care îi permit acestuia să execute sarcinile și să-și ajusteze modul în care se raportează la ele și le rezolvă.

Funcțiile de execuție sunt importante în ambele domenii. În muzică, ai șansa să ți le îmbunătățești prin ajustarea constantă a mișcărilor motorii, cu scopul de a reda mai fidel tempoul muzicii. În schimb, în domeniul academic, acest tip de control se poate dovedi a fi extrem de utile, pentru că îți permit să-ți organizezi munca mult mai eficient și să gândești problemele analizate mai structurat.