27 mart. 2017 | 16:43

Care este legătura dintre sânge şi inteligență

ȘTIINȚĂ
Care este legătura dintre sânge şi inteligență

Oamenii au devenit mai inteligenți ca strămoșii lor, nu doar pentru că au un creier de dimensiuni mai mari, ci pentru că rețeaua neuronală este mai mai bine alimentată cu energie, mulțumită creșterii ratei fluxului sanguin.

Evoluția inteligenței ființei umane a fost mereu un subiect de interes pentru cercetători, iar aceștia au susținut că inteligența este corelată cu dimensiunea creierului. Această ipoteză este susținută de faptul că numărul celulelor nervoase din creierul mamiferelor par să depindă de dimensiunea creierului. Însă un nou studiu aduce în prim plan importanța circulației sanguine pentru determinarea inteligenței, conform Science Alert.

Cercetarea s-a axat pe determinarea ratei de trecere a fluxului sanguin spre creier. Aceasta este strâns legată de rata metabolismului, pentru că sângele este responsabil de alimentarea creierului cu oxigen. Specialiștii au descoperit că, în mod normal, trec cam 7 mililitri de sânge spre creier în decursul unei secunde, iar rata se modifică în funcție de starea în care te afli- dacă ești treaz, dacă dormi sau dacă rezolvi probleme la matematică. Spre exemplu, atunci când creierul tău este mai solicitat, consumul de energie este mai mare și acesta are nevoie de mai mult oxigen pentru a face față sarcinilor, ceea ce înseamnă că rata fluxului sanguin crește.

Pentru a determina rata fluxului sanguin spre creier, specialiștii au observat că puteau măsura dimensiunea unei artere (aceasta era mai mică dacă rata fluxului era mai mică și mai mare dacă rata era și ea astfel). Pentru că nu e tocmai ușor să determini dimensiunea unei artere în cazul unor fosile, cercetătorii au constatat că aceasta poate fi determinată prin măsurarea dimensiunii găurii din os prin care ea trece. Asta înseamnă că ritmul de trecere a fluxului sanguin spre creier poate fi măsurat pe baza dimensiunii canalelor carotide.

Analizând craniul omului antic, specialiștii au aflat că mărimea canalelor carotide a crescut mult mai rapid decât era de așteptat, de-a lungul unei perioade de 3 milioane de ani. Dimensiunea creierului a crescut de 3,5 ori, rata fluxului sanguin de șase ori – de la 1,2 mililitri pe secundă la 7 mililitri pe secundă. Asta ne arată că creierul nostru este de 6 ori mai înfometat după oxigen decât cel al strămoșilor săi, și asta pentru că abilitatea cognitivă este mai mare, deci necesită mai multă energie.

Specialiștii compară creierul uman cu un „supercalculator înfometat după energie”. Analogia pare a fi potrivită: cu cât capacitatea unui calculator este mai mare, cu atât puterea electrică de care el are nevoie pentru a funcționa este mai mare, iar cu atât cablurile prin care trece energia electrică sunt mai mari.

Același lucru se întâmplă și în cazul creierului. Cu cât funcția cognitivă este ceva mai complexă, cu atât crește și rata metabolismului și rata fluxului sanguin, iar dimensiunea arterelor crește odată cu această nevoie presantă.

În concluzie, dimensiunea craniului nu este cel mai important factor în determinarea inteligenței unei specii. Cel mai important aspect pare a fi (conform acestui studiu) rata fluxului sanguin care merge spre creier. Aceasta ne indică cât de activă este rețeaua neuronală și de câtă energie are nevoie creierul pentru a funcționa.