Chinezii vor să construiască cel mai puternic supercomputer din lume

Chinezii vor să construiască cel mai puternic supercomputer din lume

Cursa pentru cel mai puternic supercomputer este una extrem de importantă, iar China vrea să își mărească avantajul deja existent.

În 2016, China a dezvăluit supercomputerul Sunway TaihuLight, iar în 2017, conform theverge.com, aceștia vor să creeze primul prototip de supercomputer de nivel exascale, care poate face un miliard de miliard de calcule pe secundă.

Noul prototip de supercomputer va fi gata până la finele lui 2017, arată Zhang Ting, inginer la National Supercomputer Center, dar produsul final va fi operațional peste câțiva ani, cel mai devreme în 2020. Conform creatorilor, acesta va fi de 200 de ori mai puternic decât primul computer de nivel petaflop, Tianhe-1.

Nu este clar încă în ce relație se vor afla prototipul lansat în acest an și viitorul supercomputer de nivel exascale. Chinezii nu sunt singurii care vor să creeze un astfel de calculator, dar cel mai probabil, vor fi primii ce vor reuși o asemenea performanță. Departamentul de Energie din SUA estimează că un astfel de sistem ar putea fi operațional în State în 2023.

Puterea unui supercomputer se măsoară în FLOPS (floating point operations per second sau operații în virgulă mobilă pe secundă). Cu cât valoarea FLOPS este mai mare, cu atât mai puternic este un calculator.

În prezent, cele mai puternice supercalculatoare din lume pot face mii de miliarde de calcule pe secundă, viteza acestor sisteme fiind calculată în petaflops. Folosind același sistem de prefixe, următorul pas peste ”peta” este ”exa”, care reprezintă calcule de ordinul trilioanelor pe secundă.

Începând cu iunie 2016, China are mai multe supercomputere în top 500 decât Statele Unite, 167 comparativ cu 165. Astfel de sisteme sunt folosite pentru diverse sarcini, cum ar fi apărarea națională sau simulări științifice. În 2015, SUA A blocat exportul de cipuri Intel către China, pe fondul temerilor că aceștia ar lucra la un supercalculator pentru cercetare nucleară. În replică, chinezii au construit un sistem chiar mai rapid, folosind procesoare de producție proprie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: