30 mai 2017 | 11:56

Intel îi dă replica lui AMD printr-un procesor i9 cu 18 nuclee

ACTUALITATE
Intel îi dă replica lui AMD printr-un procesor i9 cu 18 nuclee

Dacă în urmă cu două săptămâni AMD a anunțat apariția unui nou Ryzen cu 16 nuclee, Intel nu a stat prea mult pe gânduri și a dat replica rapid. Noul procesor i9 al americanilor va avea nu mai puțin de 18 nuclee și va face parte din noua gamă Core-X Series.

Noul i9-7980 Extreme Edition va porni de la un preț de 1800 de euro și va fi cel mai puternic procesor din lume disponibil consumatorilor. Nu mai trebuie spus că nu-l veți vedea instalat pe un sistem obișnuit, capacitățile acestuia fiind extrem de avansate. Lansarea noului vârf de gamă poate fi văzută ca un răspuns la Threadripper-ul de 16 nuclee anunțat de rivalii de la AMD.

Noul i9 va satisface nevoile celor mai pretențioși dintre clienții Intel care vor putea, de exemplu, să se joace în 4K și să facă streaming pe Twitch în HD în același timp. Ceea ce nu e lucru puțin. Ba mai mult, este primul procesor destinat publicului obișnuit din care poți scoate mai mult de un teraflop de putere de procesare, notează Engadget.

Dacă un procesor cu 18 nuclee este prea mult pentru tine, alte variante ale lui i9 XE cu 10, 12, 14 rspectiv 16 nuclee sunt disponibile la prețuri mai…umane. De exemplu, varianta cu zece nuclee se va comercializa la 800 de euro, un preț semnificativ mai bun decât cel al ediției scoase pe piață în anul precedent.

intel i9

Fiecare procesor i9 din gamă va avea viteze de bază de 3,3 GHz, existând și posibilitatea de overclocking până la 4,3-4,5 GHz. Celelalte procesoare noi din gama X Series vor fi quad-core-uri i5 și câteva i7 care vor fi dsponibile în variante de patru, șase și opt nuclee. Reprezentanții Intel spun că noua gamă i9 Extreme Edition vine ca răspuns la cererea foarte mare de anul trecut al modelelor cu zece nuclee. În ceea ce privește răcirea noilor procesoare, Intel a dezvoltat o soluție proprie de răcire lichidă care va funcționa atât cu această gamă cât și cu modelele mai vechi.