17 mai 2017 | 13:07

Noul procesor AMD Ryzen este un monstru cu 16 nuclee

ACTUALITATE
Noul procesor AMD Ryzen este un monstru cu 16 nuclee

AMD a lansat un nou procesor în cadrul unei conferințe proprii, numit Threadripper. Acesta face parte din gama recent pusă pe piață, Ryzen, și este, așa cum sugerează și numele, un procesor care să domine celelalte procesoare. Este totuși de așteptat ca Intel să retalieze și să vină cu ceva procesoare noi, existând în ultima vreme mai multe zvonuri despre mult vehiculatul i9. 

Noul ”monstru” de la AMD, Ryzen-ul pentru PC-urile ultra high-end, va beneficia de 16 nuclee reale și 32 virtuale. Da, ai citit bine. Comparativ cu ceea ce există momentan pe piață, de la concurență, Ryzen Threadripper mănâncă pe pâine orice procesor rival. Dacă până recent Intel a dominat piața procesoarelor, iar AMD a gâfâit serios încercând să țină pasul, se pare că cei de la Advanced Micro Devices recuperează rapid teren. Gama Ryzen oferă performanțe foarte similare, dacă nu chiar mai bune față de cele de la Intel, însă la un preț mai mic.

Noul chip, produs pe baza tehnologiei patentate de AMD, Zen, va oferi performanțe mai bune decât are Intel pe flagship-ul său curent, i9-6950x Extreme Edition, iar prețul va fi cu siguranță unul mai mic decât cel de 1700 de dolari, atât cât cere Intel pe vârful de gamă, notează Engadget.

Cei de la AMD nu se lasă mai prejos nici în ceea ce privește plăcile video. Aceștia urmează să scoată noua gamă de Radeon, Polaris, în luna iunie, dacă e să ne luăm după zvonuri. Noile plăci video vor avea procesoare grafice bazate pe tehnologia Ryzen, cu 8 nuclee virtuale. Reprezentanții companiei californiene promit o performanță cu 50% mai bună în ceea ce privește procesorul grafic, cu 40% mai bună în ceea ce privește grafica în jocuri, toate acestea cu un consum electric redus la jumătate.

Conul de umbră al AMD pare să se fi sfârșit, iar Intel trebuie să tureze din nou motoarele pentru a fi sigură că nu este lăsată în urmă de rivali.