Routerul Tenda AC15 e unul dintre acele produse „ieftine și bune“

Routerul Tenda AC15 e unul dintre acele produse „ieftine și bune“

Tenda e un producător de rețelistică wireless tot mai prezent în România și în oferta magazinelor online. Am testat în ultima lună unul dintre modelele accesibile, care livrează o calitate excelentă.

Tenda AC15 face parte din seria AC1900, din care ți-am prezentat deja modelul high-end AC18. Cel de acum este tot unul dual-band, cu trei antene și un design ceva mai simpatic decât precedentul. Dacă acela te făcea să te gândești la avioane „invizibile“, atunci acesta te va face să te gândești că-și are locul în casa ta.

Ca specificații, are standardul WiFi 802.11ac, trei mufe Ethernet RJ-45 și un port WAN RJ-45, e gigabit, ceea ce înseamnă că-ți poate asigura o rată de transfer la cea mai mare viteză disponibilă acum și cele trei antene oferă suficient semnal wireless pentru majoritatea apartamentelor din București și, probabil, pentru casele nu prea mari. Din păcate, antenele nu-s detașabile, deși nu știu la ce te-ar ajuta dacă ar fi.

Altfel, producătorul promite pentru Tenda AC15 o rată de transfer de până la 600Mbps pe 2,4GHz cu TurboQAM și de până la 1,3Gbps în frecvența de 5GHz. Desigur, asta ar putea să te facă să-ți actualizezi abonamentul de internet. Oricum, gigabit e viitorul, așa că nu știu de ce ai mai trage de timp. Pe lista de specificații mai ai și un port USB 3.0.

Routerul e fabricat din plastic, nicio surpriză aici, ai LED-uri care-ți indică starea semnalului și poziția lui „corectă“ e ca-n poza de mai sus. Stă, altfel spus, în picioare. Mai ai butoane pentru blocarea sau deblocarea rețelei wireless, activarea opțiunii de autentificare prin WPS și un buton pentru reset. Butonul de pornire e în spate, deși e puțin probabil să ai nevoie de el constant.

La fel ca la modelul AC18, de altfel ca la alte modele Tenda, interfața web de configurare este aceeași, intuitivă și destul de curată. Adresa de configurare e 192.168.0.1, dar nu trebuie s-o notezi, c-o ai scrisă și pe foaia de instrucțiuni.

  • Modelul Tenda AC18: prețul e puțin peste 400 de lei la eMAG și PC Garage

În fine, ce te interesează e viteza și dacă acest model e suficient de bun cât să-l cumperi. Din experiența personală de până acum am fost mulțumit de modelele Tenda, pentru că mereu ies pe plus când vine vorba de raportul calitate – preț. Personal, prefer designul de la AC18, dar, până la urmă, e doar un dispozitiv pe care nu îl vezi prea des, ci trebuie să funcționeze bine. Și asta face. Atinge viteze între 130Mbps și cam sub 900-1.000Mbps, dacă ai conexiunei gigabit. Diferențele vin din frecvențe, cum ziceam mai sus, iar cea de 5GHz eu o am constant pe telefon. O folosesc pe latop doar când e vorba să descarc ceva mai mare.

Merită reținut că e un confort sporit să ai router wireless cu două frecvențe, mai ales dacă preferi jocuri video online sau dacă vrei și internet bun pe un dispozitiv, dar și să descarci mult pe altul. A, și mai e ceva de reținut: poți avea control parental pe router, dacă vrei să monitorizezi ce face copilul pe internet. Și poți dezactiva și rețeaua wireless în anumite ore și zile.

Citește și: