31 oct. 2017 | 09:00

Tenda AC18 îți dă internet wireless în toată casa

ACTUALITATE
Tenda AC18 îți dă internet wireless în toată casa

Tenda a intrat pe piața din România cu prețuri mici și o performanță mare. Modelul AC18, din seria AC1900, e vârful de gamă pentru conexiuni Gigabit.

Tenda AC18 e tipul acela de gadget pe care îl vei regăsi constant la categoria „best buy“. Față de modele de la companii consacrate, este unul dintre cele accesibile pentru 802.11ac, vine cu trei antene, două frecvențe – 2,4GHz și 5GHz – și un design inspirat cumva de avioanele „invizibile“.

Modelul acesta e vârful de gamă în seria AC1900 de la chinezi și „știe“ Gigabit, noul standard pe care ar trebui să îl vrei pe internet. Astfel, poți ajunge la viteze de download de până la 1,3Gbps pe 5GHz, iar pe 2,4GHz ajungi la circa 600Mbps. Mă rog, acestea sunt cifre de „laborator“ și foarte probabil viteza pe care o prinzi tu acasă sau la birou este mai mică. Eu l-am testat pe-o conexiune „subnutrită“ de 500Mbps, insuficient de bună pentru acest model, dar n-am avut alta la dispoziție.

Până la viteze, ar trebui să știi că e destul de ușor de configurat și de folosit. Dacă habar n-ai cum să îl setezi, îți ia cam 10 minute. Dacă știi, în două minute ai terminat. Poți s-o faci și de pe telefon, totul e să știi datele de conectare la internet și să înțelegi cât de cât opțiunile din meniul Tenda. Altfel, este o interfață bine realizată, user friendly, chiar dacă îți pune la dispoziție o mulțime de opțiuni. Poate unele te interesează, poate altele nu, ideea e că îl poți folosi atât ca utilizator casnic, cât și ca power user.

Testele de viteză le-am făcut prin Netograf și Speedtest pe un iPhone 8 Plus și pe un laptop Acer V17 Nitro. Am ales două surse diferite, pentru că una e recunoscută pe plan internațional, iar cealaltă este luată drept etalon în România. După cum vezi din screenshot-urile de mai jos, pe telefon am scos între 250 și 350Mbps pe 5GHz și între 30 și 70Mbps pe 2,4GHz. Pe laptop am ajuns la viteze între 240 și 370Mbps, respectiv 80Mbps. Cum e cazul cu fiecare router wireless, contează foarte mult conexiune, evident. Ajungi însă aproape de 1.000Mbps.

Ca hardware, routerul dispune de un procesor Broadcom BCM4708A, de 256MB memorie RAM și un spațiu de stocare NAND de 128MB. Are trei antene, suportă toate standardele WiFi necesare acum (2,4GHz – 802.11b/g/n, 5GHz – 802.11a/n/ac) și și are patru porturi Gigabit Ethernet LAN și 1 Gigabit Ethernet WAN, pe lângă un port USB 3.0.

Ca puncte negative, portul USB e pe față, poate cea mai neinspirată alegere și antenele nu sunt detașabile și nici foarte stabile fizic. Ideea ar fi să-l pui într-un loc unde nu riști să dai peste el. Altfel, materialul e mat, o alegere inspirată pentru un router, acoperirea wireless e suficient de mare și interfața, cum am mai zis, e ușor de utilizat. Routerul e disponibil la eMAG și aici poți vedea gama completă de la Tenda. Alternative găsești aici, tot dual band și Gigabit.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele