Cum au ajuns serviciile Google o sursă importantă de piraterie

Cum au ajuns serviciile Google o sursă importantă de piraterie

De la Google nu te-ai aștepta să fie o sursă cu materiale piratate, dar a ajuns așa după ce mai multe site-uri cu torrenți au fost închise. 

La Game of Thrones am văzut deja că pirateria e mai populară prin streaming decât prin descărcare. Ce-i problematic e să găsești locuri în care să încarci conținut obținut ilegal, dar se pare că pe internet nimic nu este prea dificil de făcut, cu puțină inspirație. Pe măsură ce site-uri ca Torrentz.eu și TorrentHound au fost închise, și multe altele înainte și după ele, „pirații” au căutat alte locuri.

Cel mai „călduț” din ultima vreme este Google, cu serviciile sale suficient de încăpătoare și ușor de fraierit. În ultimele 30 de zile, aproximativ 4.700 de cereri de înlăturare conținut de pe serverele Google au fost trimise către companie de cei care au drepturile de autor pe acele fișiere. Poate te întrebi unde ascund oamenii aceste fișiere, dat fiind că YouTube are un sistem destul de bun de detectare a conținutului furat.

Cum arată videouri ilegale distribuite prin Drive.

Fișiere ilegale ascunse în Google Drive și My Maps

Ei bine, Google pune la dispoziția utilizatorilor 15GB în Drive, de exemplu, unde sunt încărcate fișiere, distribuite mai apoi pe forumuri. De asemenea, pe YouTube sunt încărcate filme sau seriale, dar nu sunt publicate. Sunt vizibile celor care au link-ul și, firesc, distribuția link-ului se face în cercuri închise. În ianuarie, scenariul a fost replicat de cei care găzduiau pe YouTube pornografie (fiind interzis acest tip de conținut).

Compania a declarat deja că încearcă să oprească aceste tehnici printr-o scanare mai bună a fișierelor care ajung pe serverele sale.

Cum arată un link distribuit prin My Maps

Între timp, Dropbox, OneDrive și alte servicii de stocare online sunt folosite la fel, doar că produsele Google sunt mai ușor de folosit și spațiul inițial e mai mare. Mai mult, sunt utilizatori care recurg și la My Maps, unde, peste Google Maps, poți crea tu ce vrei. Acolo sunt ascunse link-uri în descrieri de locuri.

Acest joc de-a șoarecele și pisica se va opri, probabil, în următorii ani, apoi vor fi găsite alte surse. Dar acum știi că, atunci când Google se laudă cu popularitatea serviciilor sale, o parte din ea vine și datorită „piraților”.

Fotografie din deschidere via Kantiki Jayamana/Flickr

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Gadgets 360