Un film nominalizat la Oscar inspiră o nouă abordare privind autismul

Un film nominalizat la Oscar inspiră o nouă abordare privind autismul

Unele filme sunt realizate cu atâta măiestrie încât reușesc să îi inspire pe cercetători să identifice soluții la probleme reale.  Acesta este și cazul peliculei ”Life, Animated” care ne propune o abordare diferită a autismului și îi determină pe specialiștii în tehnologie să creeze dispozitive specifice.

Acest film, care are la bază cartea care poartă același nume și este scrisă de jurnalistul Ron Suskind, relatează povestea autorului și a soției sale și modalitatea inedită în care aceștia abordează autismul fiului lor.

Dinozaurii, filmele Star Wars, prințesele Disney, LEGO-urile și alte subiecte asemănătoare pot deveni pasiuni consumatoare pentru copiii cu autism. Acestea sunt descrise de specialiști prin sintagma „interese anormale ca intensitate”, conform Scientific American.

Pentru o familie care are un copil afectat, acest tip de preocupare poate deveni obositoare și incomodă și terapeuții încearcă să o educe și să o limiteze în unele cazuri. Însă pelicula nominalizată la Oscar explorează o nouă posibilitate de abordare a chestiunii-pot fi aceste obsesii transformate în modalități prin care copilul să se dezvolte?

În cadrul filmului ”Life, Animated”, cei doi părinți acceptă pasiunea copilului lor și îi hrănesc interesul pentru filmele Disney. Familia a descoperit că această metodă ar da roade după ce au observat că o frază pe care Owen, fiul lor, o tot repeta la vârsta de patru ani era de fapt o parte cheie a dialogului din „Mica sirenă”. În acel moment, părinții au sesizat că Owen nu rostea pur și simplu fraze fără sens în mod obsesiv, ci se folosea de fapt de personajele și acțiunea din filmele Disney pentru a înțelege lumea din jurul său.

Această idee a atras atenția inventatorilor software-ului Siri, al celor de la Apple, care au început să lucreze la dezvoltarea unui asistent personal specializat al cărui scop este de a hrăni interesele copiilor cu autism. Rezultatul final este un produs numit Sidekicks care se lansează pe smartphone-uri și se folosește de un avatar animat. Acest avatar este în fond un intermediar cu ajutorul căruia părinții sau terapeuții pot explora interesul copilului în cauză.

Suskind este nerăbdător să vadă dacă aplicația va da roade și se va dovedi a fi utilă din punct de vedere clinic. Cu acest scop în minte, primul studiu formal al tehnologiei create va avea loc în acest an și suntem nerăbdători să vedem rezultatele testărilor.

Citește și: