05 iul. 2017 | 11:50

Facebook îți apară dreptul la intimitate la tribunal

ACTUALITATE
Facebook îți apară dreptul la intimitate la tribunal

Facebook încearcă în aceste zile să câștige un proces împotriva autorităților americane cu scopul prevenirii accesului la datele utilizatorilor.

Donald Trump are o problemă majoră cu modul în care i s-a desfășurat inaugurarea în urmă cu aproape șase luni. La momentul respectiv, pe lângă cei care au participat cu entuziasm la instaurarea noului regim, au existat foarte mulți protestatari. Conform celor de la Buzzfeed, câțiva dintre protestatari, din motive neclare, au fost luați în vizor de autorități, deși nu au făcut nimic ilegal. În speranța că vor reuși să creeze un caz puternic împotriva lor, organizațiile guvernamentale implicate în acest proces le-au cerut celor de la Facebook toate datele postate de trei protestatari.

Tot atunci, în urma gestului un pic ciudat, oficialii Facebook au fost nevoiți să semneze un NDA, un document care îi obligă să nu dezvăluie utilizatorilor vizați că sunt investigați. Pentru a ocoli scopul NDA-ului, Facebook a avertizat o mare parte dintre utilizatori că sunt subiectul unor investigații, iar poliția încearcă să le acceseze conturile. Aceste informații vin la câteva luni după ce membrii administrației lui Donald Trump au fost acuzați că au arestat ilegal niște jurnaliști prezenți la protestele de la inaugurare.

În speranța de a bloca accesul autorităților la datele utilizatorilor și de a dezvălui persoanelor vizate că sunt subiectul unei investigații, cei de la Facebook au pierdut deja un proces, dar nu au renunțat. Momentan, cazul a ajuns în fața Curții de Apel din Washington DC, dar nu a fost judecat. Între timp, tribunalul a sfătuit oficialii guvernului să posteze o notificare deschisă pentru a menționa toate părțile implicate în proces. Respectivul ,,sfat” nu are însă o valoare absolută, obligatorie și irevocabilă.

Mai multe companii din industria tech au venit în apărarea celor de la Facebook împreună cu organizații non-profit pentru apărarea drepturilor omului. Lista include Google, Twitter, Microsoft, ACLU și EFF. Din păcate, rămâne să vedem cât de utile vor fi acestea în ajutarea companiei fondate de Zuckerberg.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele