Robotul dentist care te-ar putea scăpa de teama de stomatolog

Robotul dentist care te-ar putea scăpa de teama de stomatolog

Primul robot dentist care a operat cu succes un pacient, fără niciun ajutor din partea medicului, a adus cu un pas mai aproape tehnologia de medicină.

Procedura a durat aproximativ o oră, iar intervenția chirurgicală a constat în fixarea a doi dinți în gura unei femei. Dinții artificiali au fost creați prin printare 3D. Înainte de începerea operației, personalul medical format din oameni a plasat pe pacientă un  echipament de orientare. De asemenea, au programat mișcările robotului, determinând unghiul și adâncimea necesară pentru implantarea corectă a dinților.

Astfel, în timp ce robotul a efectuat singur intervenția, oamenii au fost cei care au avut grijă ca totul să iasă ca la carte.

Dentistul robot chinez a fost creat ca răspuns la o lipsă de stomatologi calificați și la un număr îngrijorător de erori făcute de om. Stomatologii lucrează întotdeauna într-un spațiu mic din interiorul gurii și uneori sunt incapabili să vadă ce fac. Un sondaj recent a arătat că în China peste 400 de milioane de oameni au nevoie de dinți noi, iar, dintr-un milion de implanturi efectuate în fiecare an, o serie de operații dentare de calitate scăzută pot provoca mai multe probleme pacientului.

Succesul dentistului robot este un pas important în sprijinul dezvoltării altor astfel de tehnologii computerizate și va reduce numărul de probleme apărute ca rezultat al operațiilor greșite. De-a lungul anilor, inteligența artificială și asistenții roboți au fost folosiți pentru a ajuta medicii stomatologi cu alte proceduri, cum ar fi chirurgia canalului de rădăcină și operațiile ortodontice, precum și în formarea studenților.

În afara stomatologiei, roboții au fost, de asemenea, utilizați pentru a finaliza cu succes intervenții chirurgicale ale creierului sau pentru a opera în interiorul ochiului uman. Este posibil ca ei să aibă nevoie de ajutorul specialiștilor în domeniu, dar este doar o chestiune de timp înainte ca oamenii să se așeze pur și simplu lângă ei și să-i lase să facă toată treaba.

Citește și:
Sursa: SCMP
Etichete: