Costă mai mult decât o mașină și face poze alb-negru, dar noul Phase One e relevant

Costă mai mult decât o mașină și face poze alb-negru, dar noul Phase One e relevant

Camerele foto de format mediu nu au fost niciodată pentru oricine, dar în momentul în care acestea sunt și alb-negru, precum noul model Phase One, publicul se restrânge și mai mult.

În momentul în care s-a făcut tranziția de la aparatele foto cu film la cele digitale, pe lângă DSLR-urile obișnuite au apărut modele semnificativ mai scumpe intitulate Full Frame. Acestea erau menite să genereze fotografii cât mai apropiate de fiabilitatea unui cadru imortalizat pe film. Cu mult peste ele în materie de calitate și claritate foto se află modele de format mediu sau Medium Format. Hasselblad sau Phase One sunt două companii care, cu mici excepții, activează aproape exclusiv în acest domeniu. Ca referință, camerele de format mediu incorporează de cele mai multe ori senzori de dimensiuni generoase de peste 50 megapixeli.

În privința prețurilor, merită să aveți în vedere că noua cameră Phase One IQ3 100MP Achromatic se poate achiziționa fără obiective cu prețul modic de 50.000 de dolari. Partea un pic ciudată este că face doar fotografii alb-negru. Similară din acest punct de vedere cu Leica M Monochrom, noul model de la Phase One este construit în jurul unui senzor de 100 megapixeli. 

Abilitatea de captură alb-negru a fost atinsă prin eliminarea filtrului de culoare Bayer prezent în majoritatea camerelor foto digitale. Acest detaliu de construcție se reflectă în fotografii cu detalii absolute, valori de luminanță corecte și variații subtile de ton aproape imposbil de capturat altfel. Principiul este cât se poate de simplu, cu cât elimini mai multe elemente din fața senzorului, cu atât cadrele capturate vor fi mai spectaculoase și atrăgătoare.

Din specificațiile oficiale, Phase One IQ3 100MP Achromatic imortalizează detalii pe care s-ar putea să nu le mai fi văzut în format digital. Suportă un ISO maxim de 51.200 și include conectivitate WiFi, deși dimensiunea fișierelor finale s-ar putea să descurajeze tentativele de transfer fără fir. În altă ordine de idei, pe spate are un touchscreen color de 3,2 inci.

Citește și: