04 ian. 2016 | 13:47

XF 100MP de la Phase One este prima cameră de 100MP în format mediu

ACTUALITATE
XF 100MP de la Phase One este prima cameră de 100MP în format mediu

Camerele portabile cu rezoluții de peste 100MP sunt încă un lucru rar întâlnit în zilele noastre. Deși nu bate nici un record, camere cu rezoluții de peste 100MP deja fiind dezvoltate de Hasselblad, noua cameră de la Phase One este unică prin tehnologie și portabilitate.

Industria camerelor foto de studio este, momentan, într-un plin avânt de spargere a barierelor megapixelilor. Totuși, pentru a putea face fotografii ce depășesc rezoluții de peste 50MP, unele companii preferă să recurgă la trucuri tehnologice pentru a oferi aceste rezoluții imense. De exemplu, H4D-200MS de la Hasselblad oferă fotografii de 200 de megapixeli prin a combina șase fotografii trase cu rezoluția de 50MP. Deși trucul își face datoria, sistemul nu reflectă cu adevărat potențialul unei camere de 200MP din cauza senzorului limitat.

Phase One XF 100MP, însă, este primul aparat care folosește un senzor CMOS întreg de 100MP. Acesta este un full-frame de mărimi medii care ar fi echivalentul unui film de format 645.

În plus față de rezoluția imensă care vine cu un senor de asemenea mărimi, camera de 100MP oferă și o gamă de dinamică înaltă de 15 stații cu o profunzime a imaginii de 16-bit. Pentru că senzorul este în format CMOS în loc de cel vechi CCD, camera vine de asemenea cu o gamă ISO ce începe de la 50 până la 12.800.

Pentru că fișierele 16-bit sunt atât de mari, acestea sunt înregistrate într-un nou format numit IIQ L 16 bit, și formează, așa cum v-ați așteptat, niște imagini de mărimi impresionante. În caz că nu mă credeți, puteți downloada de AICI un sample oferit de Phase One. Dimensiunile fișierului sunt de 701MB, pentru o singură poză!

Când vine vorba de preț e bine să nu vă faceți iluzii, dacă plănuiți să achiziționați un astfel de aparat, pregătiți-vă să faceți o investiție serioasă. Un singur aparat costă peste 48.000 de dolari.