Cel mai mic GeForce GTX 1080 face minuni într-un miniPC

Cel mai mic GeForce GTX 1080 face minuni într-un miniPC

Una dintre cele mai rapide plăci video din lume a fost micșorată la maxim. Gigabyte a lansat un GeForce GTX 1080 de doar 16,9 centimetri.

Într-o perioadă în care desktopurile nu se mai vând ca pe vremuri, Gigabyte a făcut un efort pentru minimizarea la maxim a unui GeForce GTX 1080. Astfel, una dintre cele mai puternice plăci video poate fi integrată în PC-uri ultra compacte și HTPC-uri construite în jurul unei plăci de bază mini ITX. De la compatibilitatea cu micile computere i-a venit și numele noului GPU – GeForce GTX 1080 Mini ITX 8G.

Ca referință, o placă video NVIDIA GeForce GTX 1080 de dimensiuni standard are aproximativ 27 de centimetri. Dimensiunea generoasă este dată de o soluție de răcire pe măsură, dar inginerii Gigabyte au reinventat complet ansamblu de răcire în cazul noii plăci.

Cu o dimensiunea de 16,9 centimetri, noua placă video de la Gigabyte poate fi strecurată cu ușurință în interiorul unei carcase Mini-ITX standard de doar 16,9 x 16,9 centimetri. În același timp, este important de reținut că GPU-ul nu a suferit nici un fel de transformare. Această placă video este la fel de puternică precum versiunea standard, fiind ideală pentru editare video în 4K, sesiuni de gaming în realitate virtuală și nu numai.

Pentru ca acest proiect să se materializeze, Gigabyte a folosit niște radiatoare pasive din compozit de cupru combinate cu un ventilator de 90 de milimetri format din lamele personalizate. Datorită tehnologiei 3D Active Fan, ventilatorul ar trebui să fie surprinzător de silențios când placa video nu este utilizată la maxim. Amatorii de senzații extreme pot profita de utilitarul de overclocking pe care Gigabyte îl livrează împreună cu placa video.

Singura variabilă legată de GeForce GTX 1080 Mini ITX 8G ține de preț și disponibilitate. Cei de la Gigabyte au fost destul de reticenți în a face vreo promisiune legată de momentul în care noua placă va ajunge în magazine. Pe de altă parte, nu este exclus să fie un pic mai scumpă decât o varianta standard din cauza dimensiunii mai compacte.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: