Cum am ajuns să empatizăm mai mult cu câinii decât cu oamenii

Cum am ajuns să empatizăm mai mult cu câinii decât cu oamenii

Oamenii iubesc mai mult câinii decât iubesc oamenii, o arată studii destul de îngrijorătoare despre modul în care oamenii interacționează cu semenii.

Două studii arată că oamenii empatizează mai mult cu câinii ”supărați” decât cu oamenii aflați în dificultate. Centrul de cercetare medicală Harrison’s Fund a realizat un experiment acum doi ani pentru a testa dacă oamenii au mai multe șanse să doneze bani pentru a ajuta câinii sau oamenii și au ajuns la concluzia că prima cauză a ieșit câștigătoare.

Cercetătorii au tipărit două anunțuri, sub întrebarea: ”Ai da cinci lire pentru a-l salva pe Harrison de la o moarte lentă și dureroasă?”. Singura diferență dintre anunțuri a fost imaginea. O imagine îl arăta pe Harrison ca un băiețel, în timp ce a doua înfățișa un cățeluș.

Această idee este susținută și de un alt studiu recent despre compasiunea oameni-câini, care a concluzionat că suntem mai deranjați de povestirile despre câinii care sunt bătuți sau răniți decât de cele cu oameni care trec prin aceleași lucruri. De data aceasta, profesorii Jack Levin și Arnold Arluke, de la Universitatea Northeastern din Boston, au dat celor 240 de participanți câte o știre falsă din diferite ziare. Subiecții celor patru știri au fost la fel, oameni și câini, puși în diferite situații neplăcute și dureroase.

Raportul, publicat în revista Society&Animals, arată că participanților li s-a cerut să-și descrie emoțiile folosind întrebări standard pentru a măsura empatiaCopii care au participat și au citit articole cu oameni sau cățeluși au măsurat niveluri similare de empatie, dar adulții au lăsat să se înțeleagă că oamenii sunt mai puțin ”importanți” decât câinii.

Astfel, concluzia arată că mulți oameni consideră câinii  egali cu membrii umani ai familiei lor, poate cu propriul copil. De asemenea, datele sugerează că sunt mai multe șanse să simțim empatie pentru o victimă dacă le considerăm neputincioase și incapabile să se ocupe de ele însele.

Sursa: Independent