Câinele tău te manipulează, deși sigur nu-ți dai seama

Câinele tău te manipulează, deși sigur nu-ți dai seama

Unul dintre motivele pentru care câinii sunt cei mai buni prieteni ai omului este pentru că sunt buni la comunicarea cu oamenii. Ei își poartă emoțiile pe față, la propriu, mai mult decât o fac oamenii.

La Centrul de cunoaștere a câinilor din Portsmouth, Juliane Kaminski a filmat câini în diferite contexte și a văzut cât de mult influențează prezența oamenilor expresiile lor faciale. „Constatările arată că patrupedele sunt sensibile la atenția oamenilor și că expresiile sunt încercări potențial active de a comunica, nu neapărat o simpatie emoțională”, a declarat Kaminski. Cu toate acestea, în rapoartele științifice, Kaminski dezvăluie că 24 de câini din studiul ei nu au arătat nicio diferență în răspunsul facial.

Pe de altă parte, ridicarea sprâncenelor erau mult mai frecvente atunci când simțeau că oamenii se uită la ei. Kaminski a efectuat studiul folosind o serie de vârste și rase pentru a se asigura că ceea ce a găsit a fost reprezentativ pentru câini în general. A filmat câini la o distanță de un metru de o persoană. Răspunsurile câinilor au fost urmărite folosind DogFACS, un sistem de codare care înregistrează mișcările mușchilor faciali ai caninului.

Mii de ani de domesticire au schimbat atât câinii, cât și oamenii. Ca urmare, câinii sunt mult mai apropiați de noi, decât orice alt animal. În acest context, nu este surprinzător că patrupedele își ajustează expresiile pentru a obține un răspuns uman. Cu toate acestea, chiar și unele expresii faciale umane sunt involuntare. A existat o presupunere generală că expresiile faciale ale animalelor se bazează, mai degrabă, pe statutul lor intern decât pe audiența lor.

Citește și:
Sursa: IFLScience
Etichete: