28 sept. 2017 | 08:30

Misterul broaștelor otrăvitoare: de ce sunt imune la propriul venin

ACTUALITATE
Misterul broaștelor otrăvitoare: de ce sunt imune la propriul venin

Broaștele otrăvitoare conțin unele dintre cele mai puternice neurotoxine pe care le cunoaștem, dar oameni de știință s-au întrebat de multe ori cum reușesc ca ele să se ferească de propria otravă.

O noua cercetare, condusă de oameni de știință de la Universitatea din Texas, răspunde la această întrebare pentru un subgrup de broaște otrăvitoare care folosesc toxina epibatidina. Pentru a-și imobiliza prada pe care urmeză să o mănânce, broaștele utilizează toxina. Aceasta atacă receptorii din sistemul nervos al animalului și poate provoca hipertensiune, crize convulsive și chiar moarte.

Cercetătorii au descoperit că o mică mutație genetică în broaște (o schimbare în doar trei din cei 2.500 de aminoacizi care alcătuiesc receptorul) nu lasă toxina să acționeze pe receptorii proprii ai broaștei, făcându-le rezistente la efectele ei letale.

Există sute de specii de broaște otrăvitoare și fiecare utilizează zeci de neurotoxine diferite. Timp de decenii, cercetători în domeniul medical au știut că această toxină, epibatidina, poate acționa și ca un analgezic puternic. Ei au dezvoltat sute de compuși din toxina broaștelor, inclusiv unul care a avansat în procesul de dezvoltare a drogurilor, dar a fost exclus din cauza altor efecte secundare.

Noua cercetare oferă oamenilor de știință informații care s-ar putea dovedi utilă în producția de medicamente, cum ar fi noi analgezice sau medicamente pentru combaterea dependenței de nicotină, potrivit Science DailyCercetătorii au descoperit că modificările care dau rezistența broaștelor la toxină, fără a schimba funcționarea sănătoasă, apar în anumite părți apropiate de receptor, dar epibatidina nu le atinge. 

În ianuarie, aceeași echipă a descoperit un set de mutații genetice, care sugerau că ar putea proteja un alt subgrup de broaște otrăvitoare de la un alt neurotoxin, batrachotoxină.