Această broască preistorică era capabilă să vâneze dinozauri

Această broască preistorică era capabilă să vâneze dinozauri

În urmă cu 70 de milioane de ani, exista o broască uriașă a cărei mușcătură era suficient de puternică pentru a ucide dinozauri.

Ei bine, broasca nu se arunca la dinozauri mari, ci îi ataca pe cei mai mici. Beelzebufo ampinga a fost cea mai mare broască care a trăit vreodată, cel puțin despre care știu oamenii de știință. Ea a fost ceea ce astăzi știm drept Ceratophrys, iar cercetătorii au folosit aceste asemănări pentru a face una dintre cele mai minunate descoperiri.

Broaștele ceratofite sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de Pacman, pentru corpurile lor. Sunt niște creaturi hidoase, care stau în așteptarea pradei și o lovesc cu forță. Pentru a afla asemănarea dintre cele două specii, s-a folosit un instrument de măsurare a forței mușcăturii, adică două plăci acoperite cu piele. Când broasca trăgea în jos plăcile după ce le-a prins în gură, s-a putut constata cu acuratețe forța mușcăturii.

O broască Ceratophrys are o lățime a capului de 4,5 cm și o forță a mușcăturii de 30 Newton (aproximativ trei kilograme). Aceste lucruri îi permit reptilei ca, după ce și-a capturat prada cu limba lipicioasă, să fixeze strâns mâncarea între fălcile puternice.

„Spre deosebire de marea majoritatea a broaștelor care au fălcile slabe și, de obicei, aleg pradă mică, broaștele cu coarne se aruncă la animale de dimensiune lor, inclusiv alte broaște, șerpi sau rozătoare. Fălcile lor puternice joacă un rol important în prinderea și înlăturarea pradei”, a declarat cercetătorul Marc Jones de la Universitatea din Adelaide, potrivit Science Alert.

Metoda de scalare utilizată pentru a determina forța musculară a acestor broaște mari, care corelează forța cu care mușcă de mărimea corpului și a capului, este asemănătoare și cu cea folosită pentru a afla unele rezultate la pești, reptile sau rozătoare.

Astfel, forța mușcăturii lui Beelzebufo, al cărei cap are circa 15 cm lățime, ar fi fost de aproximativ 220 de kilograme. „Cu o așa forță, Beelzebufo ar fi fost capabilă să omoare cu ușurință dinozauri mici și medii”, a completat Jones.

Etichete: