Balena Albastră: care sunt dedesubturile jocului care ne trimite către o isterie în masă

Balena Albastră este o sintagmă care apare pe buzele tuturor de vreo săptămână încoace, pe fondul isprăvilor făcute de tineri atrași în capcana așa-zisului joc fatal. Vorbim însă doar despre atât sau despre un fenomen mult mai grav, scos la iveală mai mult sau mai puțin intenționat de social media?

La vremea la care am scris prima oară despre Balena Albastră, am fost între primii care am văzut știrea și inițial, nu m-am gândit la prea multe când am văzut-o, mai ales că venea din îndepărtata Rusie și din și mai îndepărtatele Kazahstan și Kârgâzstan. Nu m-am așteptat ca acest joc să ajungă în România și să ia amploarea din zilele trecute și poate și din zilele viitoare, asta dacă n-a fost un simplu val de isterie.

Recapitulare: Balena Albastră și provocările zilnice

Jocul Balena Albastră are o serie de reguli despre care probabil știți, datorită numărului mare de articole care discută despre asta. Trecând din nou în revistă, avem de-a face cu tineri care intră voluntar în acest joc, căutând o ”balenă” care să îi ghideze pe parcursul a 50 de zile de joc, în care trebuie să ducă la bun sfârșit provocări care de care mai diverse. Intrarea în joc are o singură ieșire, sinuciderea; în caz contrar, ”jucătorii” primesc amenințări diverse.

  • În primele zece zile jucătorii sunt îndemnați către autoflagelare, majoritatea provocărilor cerându-le să-și cresteze pe brațe diverse lucruri, cum ar fi conturul unei balene.
  • În zilele 11 – 20 continuă automutilarea cu înțepături dar și metode generice de provocare a durerii; de asemenea, jucătorul trebuie să asculte muzică trimisă de ”tutore”; să se urce pe diverse structuri înalte și să se uite la videoclipuri de speriat.
  • În zilele 21 – 30 trebuie purtate discuții pe Skype cu ”balena”, există o misiune secretă, dar și acceptarea datei morții. De asemenea, apare prima misiune de izolare socială față de restul lumii.
  • În zilele 31 – 49 continuă sarcinile de trezit la ora 4:20 dimineața, de uitat la videoclipuri de speriat, de tăiat pe brațe, dar și de discutat cu balenele, în timp ce izolarea socială este crucială.
  • Ziua 50 este și ziua cea mare, în care jucătorul va câștiga sinucigându-se.

Nu despre asta trebuie să vorbim, ci despre dedesubturile acestor provocări. Pentru asta trebuie să ne întoarcem la cuvintele celui care pare să fi creat acest joc, Filip Budeikin: ”victimele au murit fericite, pentru că le-am oferit ceea ce nu aveau în viața de zi cu zi: căldură, înțelegere, o conexiune”.

Substraturile jocului

Așadar, jocul lui Budeikin (dacă el este, într-adevăr, creatorul), câștigă încrederea tinerilor oferindu-le o conexiune virtuală, aceștia pierzând contactul cu lumea care îi înconjoară înainte de intrarea în joc. Despre ce vorbim? Despre izolare socială și chiar și despre depresie, alături de alte condiții asemănătoare. ”Statul pe mess” pe care îl practicam acum ani mulți s-a transformat acum în ”făcutul de live-uri” și postat ”ce am mâncat astăzi”; izolarea socială devine din ce în ce mai reală și mai acută pe măsură ce socialul se mută în ecranul laptopului sau al telefonului, doar că socializarea din mediile virtuale nu este suficientă pentru individ.

Avem, astfel, un element ce stă la baza lucrurilor ce se întâmplă în prezent. Poate că n-a explodat mămăliga și poate că nu va exploda, dar fierbe din ce în ce mai tare și apar primele efecte ale virtualizării tot mai crescute a experiențelor de viață. Dacă internetul pare că-ți oferă tot ce ai nevoie, la ce ai mai depune efort să ieși la lumina soarelui pentru a socializa? Acapararea tinerilor de către device-uri nu e însă, singura problemă pe care o văd.

Lipsa comunicării naște monștri

Părinții poartă responsabilitatea dezvoltării copilului dincolo de cei șapte ani de acasă, doar că părinții sunt prinși la job și din ce în ce mai des, ajung tot cu privirea la ecranul smartphone-ului. Dragi părinți, voi știți ce fac copiii voștri pe internet? Cel mai probabil, nu. Asta nu presupune confiscarea laptop-ului sau a smartphone-ului, care nu face decât să întoarcă un adolescent împotriva părintelui, ci presupune comunicare. Lipsa comunicării în familie este un alt factor care duce către ațintirea ochilor către internet, care e vast și îți oferă tot ce vrei, de la live-uri cu zidari care dau de zor cu mistria, în ritm de manele, la forumuri unde se poartă cele mai diverse discuții, marea majoritate dintre acestea fiind subiecte de neabordat între tineri și părinți.

Dragi părinți, poate că un pic de control parental n-ar strica. Nu trebuie să știți ce vorbește odrasla cu prietenul/a, dar ar fi indicat să știți cu cine vorbește. Spionajul nu face bine nimănui și aveți șanse să fiți făcuți de tinerii care au învățat să meargă în același timp în care au învățat să butoneze un telefon. Alte sfaturi de bun simț găsiți în articolul link-uit adineauri: dacă n-ați folosit niciodată metode de control parental, poate că acum, odată cu Balena Albastră, ar fi cazul să o faceți.

Pe drumul către isterie în masă

Dacă la început am crezut că „Blue Whale” este o altă fabricație rusească, acum cred că ne îndreptăm, ușor ușor, către o isterie în masă a societății. Avem deja în țară o serie de cazuri care par să fie inspirate de acest joc, iar apariția mai multor astfel de evenimente în zilele următoare nu va face decât să alimenteze acest foc deja pornit. Unii sunt de părere că toată atenția dată de presă este un lucru rău, deoarece mai mulți copii și adolescenți vor afla despre joc și vor fi tentați să-l încerce. Pe de altă parte, eu nu știu dacă să cred, dar măcar sper că mai mulți părinți decât copii vor citi asemenea articole și vor înțelege, de fapt, că problema ar putea exista între ei și copiii lor.

Balena Albastră devine Fratele cel Mare și nu vrem asta

Un scenariu pe care îl văd conturându-se pe fondul isteriei în masă provocate de acest joc sinistru este scoaterea de la sertar a legii Big Brother. Ce moment mai bun s-ar putea găsi pentru a aduce în discuție o lege despre supravegherea pe internet? Momentele în care copiii o iau razna din cauza internetului sunt cele mai bune momente în care o astfel de lege este împachetată frumos în ceva salvator, urmând ca apoi să se pună batista pe țambal la următoarele cazuri de tineri răniți sau decedați din cauza propriilor acțiuni cel puțin chestionabile.

Pe scurt: Balena Albastră este doar un pretext pentru ceea ce se întâmplă deja de foarte mult timp, doar că acum prinde din ce în ce mai multă tracțiune datorită internetului. Nu, internetul nu e o unealtă diavolească menită să convingă copiii să se sinucidă, dar internetul este un loc atât de vast și plin de dubioșenii, încât unele lucruri de aici pot fi extrem de dăunătoare pentru o minte fragedă. Această minte fragedă trebuie modelată întâi și întâi de părinți, cu atenție, lăsând la o parte telefoanele date copilului care altfel ar face mutre în locuri publice.

Dacă un caz rătăcit al unui elev care se sinucide din cauza notelor proaste de la școală nu vă pune pe gânduri, atunci potențiale acțiuni în masă ale unor copii neînțeleși de proprii părinți ar trebui să vă ridice un semn de întrebare. Răspunsul este comunicarea.

Comentarii

Bun articol!

Răspunde

ba da a fosta tare acest articon:)

Răspunde

Foarte bun articolul.

Răspunde

Foarte bun articolul!

Răspunde

Ar putea fi asociat acest joc si cu Martirii Jihadului ce are legaturi cu grupari teroriste care au aceiasi practica de joc , doar ca provoaca VICTIME in jurul ,,martirului „!!!!Ceva FOARTE PERICULOS , pentru SOCIETATE si noi toti !!!De aceea ar trebui interzis !!!!!!!

Răspunde

cum au ajuns copii in ziua de azi, de plictiseala au ajuns sa moara din cauza internetului. Eu mai citeam carti de literatura, ma preocupa cum sa ma exprim, cum sa vorbesc frumos, citeam unele expresii literare de mai multe ori ca sa le retin.Astazi tinerii sunt inculti, nu stiu nimic, nu fac nimic.

Răspunde
Delfinul Verde

Exact genul de mentalitate limitata si cretinoida care enerveaza un adolescent care se simte neinteles, neacceptat, criticat etc. Si alienarea sociala este o problema reala in ziua de azi. Nu ti se pare ciudat cand vezi ce efecte au telefoanele si calculatoarele asupra noastra? Nu doar asupra copiilor, caci eu vad cel putin la fel de multi adulti care merg ca niste zombie pe strada, cu ochii in telefon! Sunt fabricate astfel incat sa creeze dependenta, sa interfereze cu undele creierului.
Daca generatia ta ar fi fost atat de culta-n cap, nu ca „tinerii din ziua de azi”, ati fi fost in stare de mai mult – spre exemplu, nu v-ar fi manipulat o mana de parveniti agramati care s-au cocotat in posturile-cheie, nu v-ar fi taiat padurile si nu v-ar fi aruncat cele mai mici salarii din Europa!
Mai usor cu pianul pe scari, ca nu v-ati nascut toti psihologi, majoritatea nici nu aveti vocatie de parinti!
Mai citeste o data: nu e vorba de ”citit carti”, ci de comunicare si de relatia pe care parintele este, sau nu, in stare sa o cladeasca alaturi de propriul copil! Sper ca tu nu ai copii!!!

Răspunde

Ca sa poti intra in joc TREBUIE sa:….citesti 50 de carti luate de la Biblioteca Nationala in 50 de saptamani apoi sa faci 50 de postari pe youtube despre fiecare carte in parte…. Castiga jocul cel care reuseste sa sintetizeze totul intr-o piesa de teatru sau un scenariu de film la care sa existe cel putin 50 de spectatori.

Răspunde

Felicitari pentru articol!Din pacate riscurile utilizarii necontrolate a internetului de copii/adolescenti incep sa se vada…Cu ani in urma ne puteam descurca si fara internet, acum suntem dependenti de acesta…Iata unde am ajuns…”Internetul poate sa ucida!”

Răspunde
Cetatean Ingrijorat

Delaia,ca sa gasesti jocul,trebuie sa citesti cate o carte pe saptamana,timp de 1 luna,dupa care intri pe mail si vei gasi un mail cu un link catre joc,daca pui pe youtube un video in care sa iti treci si adresa de mail si sa povestesti despre cartile citite

Răspunde

Nu știu, toată prosteala asta cred că are legătură și cu expresia ”acceptă provocarea” , care prinde mai ales la adolescenți. De exemplu, o reclamă la un suc carbogazos celebru folosește această expresie. Ce c..t de mare provocare să bei un suc??? Dar faptul că ar fi o ”provocare” o face mai interesantă pentru puștii neexperimentați, dornici de a fi ”cool”. Așa că ar trebui să se uite cineva cu atenție și la reclamele de pe tv.

Răspunde

Cu toata compasiunea pt oamenii cu probleme personale, predispusi la depresie, dar cat de cretin poate fi cineva sa „joace” asa zis acest „joc”?! Auzi, sa te automutilezi, sa accepti data mortii… MARE E GRADINA DOMNULUI!!! :)))))

Răspunde
Nesuferitul

Nu la controlul internetului e problema, asa si trotuarele sunt periculoase, si cu toate aste n-avem garduri de protectie decat in foarte putine locuri.As concluziona ca numarul victimelor de pe sosele a crescut …nu din lipsa de protectie…poate din lipsa de educatie…poate nu cautam unde trebuie…

Răspunde

Cea mai tanpit joc, moare lumea din cauza asta ,bagamaisi ceva in gura voastra in ala care a creat jocul ducetiva in pusca mea.

Răspunde

Ucide lumea , Off cine a mai născocit acest Jok !!

Răspunde

De vina sint si parintii acestor copii care au uitat sa le spuna copiilor inca de cind sint mici ca exista un Dumnezeu care ne-a creat pe noi, care a creat universul pe care-l vedem si-l pricepem, ca trebuie sa traim cu teama de El si sa-l ascultam.Psalmul 111 cu versetul 10 ne spune : Frica de Dumnezeu este inceputul intelepciunii si toti cei ce o pazesc au o minte sanatoasa.

Răspunde

Nu sunt de parere ca, comunicarea ar ajuta. De ce?
Pentru ca degeaba comunici cu copilul tau daca nu il intelegi. Sunt de parere ca trebuie sa fi in primul si primul rand prieten cu copilul tau, si sa incerci sa il duci pe drumul cel bun. Iarta-ma dar in majoritatea cazurilor de sinucidere la adolescenti in ziua de astazi este pentru ca, adolescentul este tinut in frau de catre parinti i se pun foarte multe reguli si este efectiv obligat sa aiba note de 10 la scoala, altfel stie ce pateste acasa, un alt motiv de sinucidere al adolescentului este familia in care locuieste, daca are o familie unde scandalurile bataile si alcoolul sunt pe primul loc , adolescentul intra intr-o depresie din care se reiese sinuciderea, un alt factor care poate determina adolescentul sa se sinucida poate fi faptul ca este introvertit. Lasand asta la o parte, daca voi cei din mass-media faceti un fel de „reclama” la acest joc este normal ca adolescentul sa incerce sa faca asta doar din pura curiozitate, ajungand de astfel la sinucidere din cauza amenintarilor care-i sunt adresate direct lui, nu ma refer doar la joc in urmatoarea fraza, dar din cauza voastra a celor din mass-media se mai poate ajunge la sinucideri si crime, pentru ca da, voi promovati violenta verbala fizica si psihica. Si va mai intrebati de ce se intampla atatea lucruri? Din cauza celor din mass-media ;). Am 21 de ani dar cred ca gandesc putin mai matur decat voi cei care promovati asemenea prostii.

Răspunde

E grav doar pentru creduli.

In ceea ce priveste ultimul eveniment din Romania care ar fi produs isterie deoarece o minora a fost amenintata, acesta s-a dezumflat: fata voia un telefon nou. Adica teapa : http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21671777-adolescenta-din-timisoara-inscenat-primeste-mesaje-amenintare-dupa-jucat-balena-albastra-pentru-primi-telefon-nou.htm?nomobile=

Răspunde

Cel mai tare joc

Răspunde

De vina este neincrederea de sine,instinctul de turma apoi urmat de mintile inguste care refuza sa tina cont si sa respecte sfaturile parintilor, care, sunt singurii prieteni ce-i ai in viata.Degeaba comunici cu copilul atat timp cat el merge la scoala unde socializeaza cu colegii sai ,unii dintre ei fiind cei care influenteaza negativ copilul tau sau poate chiar el sa influenteze alti colegi negativ,aici intervenind instinctul de turma „acest instinc l-as putea numi cea mai mare boala a secolului”ce afecteaza cred ca mai bine din jumatatea populatiei planetei.Turma este controlata in primul rand de siteurile de socializare mai ales facebook siteuri ce ar trebui restrictionate tinerilor sub 18 ani,siteuri care ar trebui facute pe baza de CNP sa nu mai poate face orice copil sub 18 ani cont,apoi vina parintilor care incurajeaza sau le permit copiilor creearea unui cont pe asazisele siteuri de socializare.Prea multa libertate pe internet prea multe materiale cu caracter sexual la niste varste prea mici.Un copil de 12 ani ar trebui sa se joace inca cu masinute sau papusi si nu sa se gandeasca cum sa-si faca prietena sau prieten si chiar lucruri mult mai avansate la acest capitol legate de sex.Cat de denaturata a ajuns lumea daca la varste de10-12 ani au ajuns sa fie mamici??Atat timp cat copilul nu are increderea de sine este expus multor esecuri in viata.El prefera sa zica „nu pot ma doare undeva”decat sa incerce de mai multe ori pana reuseste,sau mai usor e sa imite si sa copieze pe altul care il crede el mai cool,nu vine cu idei proprii,prefera sa preia ideile,sfaturile si invataturile care le dezvolta asazisul grup de prieteni de pe facebook sau alte siteuri de socializare,sau de la colegii de clasa direct.Alta problema la copii in special la baieti este slabiciunea masculina fatza de fete,care la randul lor multe din ele influenteaza negativ multi baieti care devin din ce in ce mai distanti de singurii care le doresc binele in viata adica parintii.Pentru o fata multi sunt in stare sa-si „vanda si sa-si minta familia”sau inverspentru un baiat multe fete se distanteaza de parinti,lucru care ii duce pe un drum gresit la o varsta frageda,varsta la care ei ar trebui sa fie copii si nu adulti.

Răspunde

pe facebook, mai vorbesti cu iubita cu prietenu, in plus este si pizde pe facebook eu unu am facebook de la 12 ani

Răspunde

Cum intru in joc? 🙂

Răspunde

raspunde nu ti fie frica

Răspunde

Adaugă un comentariu

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail