Balena Albastră: Cum îi determină pe adolescenți să se sinucidă și ce reguli are jocul

, 17 Mar, 14:06

Jocul Balena Albastră capătă din ce în ce mai multă faimă pe rețelele de socializare. Și asta nu din pricina unor rezultate de seamă sau pozitive, ci din cauza părerii generale că jocul este responsabil pentru un număr tot mai mare de sinucideri din rândul tinerilor.

Deși inițial jocul ia amploare în Rusia, unde cauzează peste 130 de victime, acesta începe să fie tot mai recunoscut și răspândit. Se cunosc câteva cazuri chiar și în România și în Republica Moldova. Spre exemplu, astăzi, la data de 17 martie, a avut loc un incident la școala generală „Veronica Micle” din Iași, unde mai mulţi copii au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce ar fi jucat „Balena Albastră”. Potrivit Adevărul, aceștia își țineau respirația, ținându-și mâinile pe piept și mimând astfel poziția unui om decedat.

Deși pare destul de absurd și putem privi aceste fenomene cu o oarecare reticență, mai ales pentru că nu este foarte clar cum manipularea din joc poate conduce la asemenea rezultate dezastruoase, trebuie să luăm în calcul faptul că avem de a face cu minți tinere, în formare, care pot ceda chiar și celor mai mici pericole și tentații, în special dacă acestea le oferă atenția și căldura de care nu au parte în mod normal în viața lor.

Nu este foarte clar cum trendul de a juca Balena Albastră se răspândește tot mai mult și ce îi determină pe cei mai mulți dintre adolescenți să recurgă la astfel de acțiuni. Dar cred că este justificat să ne punem o întrebare de acest fel.

Ce este Balena Albastră și cum se joacă

Balena Albastră este un joc din mediul online care îi manipulează pe tineri să completeze 50 de sarcini, pe parcursul a 50 de zile. Obligațiile pe care jucătorii le au nu sunt simple și cele mai multe au implicații dăunătoare pentru o minte încă fragedă. Aceștia trebuie să își încrusteze pe piele tot felul de înscrisuri și desene, să vizioneze filme horror și să se trezească la ore neobișnuite din noapte. Deja putem să observăm câteva efecte nefaste ale jocului și se știe de ceva vreme că un stil de viață nesănătos și expunerile constante la activități și imagini care prezintă o fațetă întunecată a realității nu fac decât să accentueze starea de neliniște inițială, promovând în rândul unora, cu un spirit mai puțin puternic, gânduri sinucigașe.

Modul de joc este simplu, implicațiile sale sunt mai grave. La înscriere, participantul intră sub tutela unui administrator, care îl „îndrumă” prin sarcinile pe care le va avea și îl va „ajuta” să își ducă la îndeplinire „obligațiile”. Acestea nu sunt obligații în adevăratul sens al cuvântului, pentru că nimeni nu este legat de mâini și de picioare și forțat să realizeze acele acțiuni asupra sa, dar jocul nu le oferă prea multe opțiuni. Administratorul le amintește constant că, odată ce au început jocul, nu mai au posibilitatea de a scăpa, iar în momentul în care jucătorii ezită să facă ceea ce li se cere, acesta recurge la amenințări asupra lor și asupra familiei lor.

Administratorii le cer jucătorilor să realizeze fiecare sarcină cu atenție și să mențină secretul cu privire la acestea. De asemenea, jucătorii trebuie să le trimită o poză prin care să demonstreze că și-au dus la îndeplinire obligațiile. Abia apoi ei pot trece la următorul nivel. Partea cea mai sinistră e că în ultimul task al jocului le cere acestora să se sinucidă. Iar dacă reușesc să facă asta, atunci vor câștiga jocul; dacă nu, administratorii îi vor „ajuta” până vor reuși.

Prima sarcină presupune încrustarea pe mână, cu ajutorul unei lame de ras, #F58. Iar alte sarcini ulterioare le cer să realizeze o balenă.

E destul de greu să privim copacii, dacă suntem fascinați de imaginea pădurii. Astfel, oricât de mult am invoca libertatea jucătorilor, deci posibilitatea lor de a se sustrage sarcinilor impuse, trebuie să ținem cont că aici avem de a face cu un soi de libertate limitată, denumită și libertatea sclavului. Practic, jucătorului i se prezintă două opțiuni (în mod oficial și pe care jucătorii aparent le iau de bune; în caz contra, nu s-ar justifica acțiunile lor): ori fac ce li se cere, ori mor.

Asta e un fel de exagerare a chestiunii, dar tot subliniază destul de bine problema de față. Ce vreau să zic este că e destul de simplu să începi prin a judeca și vorbi tendențios la adresa celor implicați, însă nici până în acest moment nu se cunosc exact implicațiile jocului Balena Albastră, dar cert e că dezvoltatorii reușesc pe baza unor scheme să manevreze comportamentul unor tineri care poate că încă nu au capacitatea de a discerne ceea ce este corect sau nu.

Cine e tânărul care a inventat jocul „Balena Albastră“

Un bărbat, pe numele Filip Budeikin, care se crede că ar fi în spatele acestui joc a fost arestat la finalul lunii februarie, iar spusele sale ne șochează. Acesta își recunoaște vina și conștientizează că este responsabil de moartea a 17 tineri, menționând că victimele ”au murit fericite, pentru că le-am oferit ceea ce nu aveau în viața de zi cu zi: căldură, înțelegere, o conexiune”.

Nu știu, zău, în ce măsură victimele terorizate și cu puțin respect pentru viața lor puteau să moară fericite, dar aparent domnul Filip Budeikin se pricepe să își mintă conștiința într-un mod vădit. Iar căldura și înțelegerea, din cunoștințele pe care le am, nu pot fi oferite prin manipulări și șantaje care să îți demonstreze ce om rău și prea puțin important ești de fapt.

Ți-a plăcut acest articol?
Informează-te și ține-i la curent și pe prietenii tăi.
Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Comentarii

si eu ma joc jocul asta cu balena albastra doar ca eu am propriile mele reguli intr un anumit joc: DOOM 2016.Regula mea e sa omor cat mai multi draci in fiecare zi

Răspunde

Nu pot face asta fără ca să fie implicate autoritățile. Trebuie să fie un experiment psihologic al unor servicii secrete protejate de autorități. Mai poate fi și o campanie de manipulare împotriva libertății internetului. Dar cu siguranță trebuie să fie mâna unor servicii secrete care testează și experimentează arme psihologice. Așa cum s-au tot testat arme nucleare și biologice, la fel se pot testa și arme psihologice. Religia de exemplu este o armă psihologică folosită împotriva maselor prin care se promovează mentalitatea de sclav.

Răspunde

Cred ca cei care au creat jocul, s-au inspirat din filmul Nerve (2016)

Răspunde
Gabriel Marinescu

Nu are cum sa te poata convinge un simplu joc sa te sinucizi!Pentru a putea”convinge”acest joc trebuie sa contina mesaje subliminale care sa transmita catre participanti obedienta suprema,totala.Asta nu poate face un putoi adolescent,el a fost ales doar ca si tap ispasitor pentru ca portretul lui psihologic il recomanda ca pe un tanar frustrat si plin de ambitie insa fara nici o calitate sau pricepere care sa-l recomande a”urca”socio-profesional,iar el este ,macinat de micimea anonimatului in care se zbate.Este posibil sa fi fost „ales”de specialistii care i-au raspandit jocul dupa ce in prealabil l-au”upgradat”cu acel mesaj subliminal care comanda direct creierului obedienta totala prin fiecare al 25-lea cadru/secunda!In primul rand este usor de ajuns la o astfel de concluzie prin simpla intrebare”cui foloseste acest eveniment sociologic?”si vom gasi imediat si”vinovatul”!Cine si-ar dori cenzura si controlul asupra Internetului?Cine a luat deja masuri nenumarate creand chiar un „Institut al Internetului”care se ocupa cu orice activitati ce tin de internet in diverse limbi unde se doreste a manipula/controla opinia publica prin intermediul acestuia?Este OFICIAL : KGB!Logica este extrem de simpla:in urma unor victime(necesare pentru a revolta opinia publica care sa ceara masuri energice impotriva acestui pericol)sa se emita legi ce ar duce la controlul asupra Internetului!Sunt nenumarate tari a caror conducere doresc acest lucru:Rusia(in primul rand de unde a si pornit si unde exista acel”institut al Internetului in cadrul KGB),China,Coreea de Nord,Iran,Arabia Saudita,Yemen,Emiratele Arabe Unite si probabil si alte tari cu viziuni de conducere totalitarista in care libertatea de exprimare a cetateanului deranjaza sau chiar pun in pericol functionarea acestor societati totalitare bolnave.Culmea coincidentei:acest”joc”apare tocmai in Rusia!

Răspunde

Adolescenții, labili mintal, pot fi manipulați ușor, iar cu jocul balenopter și cu alte jocuri pot fi influențați negativ,li se poate inocula o anumită atitudine față de mediul social ,concepții iraționale despre viață și chiar gândul de suicid la cei ce se consideră neînțeleși de cei din jur.Adulții, normali, se pot șterge la fund cu asemenea aiureli.INTERNETUL POATE FI UTILIZAT CU EFICIENȚĂ ÎN SCOP EDUCATIV ! Asta e mai important decât jocurile aiurite ptr.debilii mintali.

Răspunde

Am citit din surse externe ca cei care s-au sinucis deja aveau probleme mintale si se prezentau cu astfel de ganduri negre…Jocul doar le-a accentuat propriile idei si le-a dat un „scop”

Răspunde

ce prostie de joc cine sar juca jocul asta inutil?

Răspunde

Imaginati-va daca un copil al unui mafiot smecher s-ar juca acest joc. Eu nu cred ca o sa mai aibe sange-n c**** sa il ameninte pe pusti ca ii omoara familia. :)))))

Răspunde

Cum mama frantului mor atatia copii de la jocul asta, cand eu nici nu il pot gasi online? suna a desperate cry for attention

Răspunde

Adaugă un comentariu

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail