Țara aceasta vrea să construiască cel mai mare oraș de pe planetă

Țara aceasta vrea să construiască cel mai mare oraș de pe planetă

Arabia Saudită plănuiește să construiască cel mai mare oraș de pe planetă, care să fie alimentat de energia regenerabilă.

Într-o perioadă în care prețul petrolului scade, o țară ca Arabia Saudită condusă de petrol trebuie să lupte. În ultimul timp, Regatul a văzut o scădere a PIB-ului care a făcut dificilă plata lucrătorilor săi de petrol. Cu toate acestea, guvernul Arabiei Saudite are un plan de a-și spori economia: un mega-oraș de 500 de miliarde de dolari numit NEOM care va lega Iordania și Egiptul de Regatul Unit. Mai mult, plănuiește să alimenteze întreaga infrastructură a orașului cu energie regenerabilă.

„NEOM este situat pe una dintre cele mai importante artere economice ale lumii. Locația sa strategică va facilita, de asemenea, apariția rapidă a zonei ca un centru global care face legătura între Asia, Europa și Africa,“ se arată într-un comunicat al Fondului de Investiții Publice (PIF).

Prințul Mohammed bin Salman, a anunțat planurile la Conferința de Inițiativă pentru Investiții din Viitor. Finanțarea le revine atât guvernului saudit, cât și investitorilor privați. O parte din finanțarea din Arabia Saudită va proveni din vânzarea a 5% din petrolul din Arabia Saudită, care ar trebui să ofere 300 de miliarde de dolari pentru costurile de construcție.

Orașul va cuprinde 10.230 de kilometri pătrați, de peste 33 de ori mai mare decât suprafața terenului din New York. Obiectivul final al NEOM este de a reduce dependența Arabiei Saudite de exporturile de combustibili fosili, în speranța că această mișcare va extinde economia Regatului dincolo de dependența de petrol. NEOM va avea în interiorul său o gamă largă de industrii, inclusiv energie și apă, biotehnologie, produse alimentare, producție avansată și divertisment. Guvernul nu a lansat încă o machetă oficială cu privire la cum va arăta orașul.

La finalizare, NEOM ar putea deveni unul dintre cele mai mari orașe de pe planetă care să funcționeze fără utilizarea combustibililor fosili. Chiar acum, un oraș care face asta este Burlington, Vermont, dar dimensiunea lui nu este nimic în comparație cu lățimea eventuală a NEOM.

Prima etapă a NEOM ar trebui să fie finalizată până în 2025.

Citește și: