Podelele din lemn ar putea fi următoarea sursă de energie regenerabilă

Podelele din lemn ar putea fi următoarea sursă de energie regenerabilă

Sursele de energie regenerabilă suscită din ce în ce mai mult interes, iar experții de la Universitatea din Wisconsin-Madison au descoperit un nou material care ar putea fi folosit în acest scop: lemnul.

Mai exact, este vorba despre rumegușul care rămâne în urma fabricării dușumelelor. Materialul este de obicei aruncat, dar experții au găsit o tehnică prin care pot profita de nanofibrele de celuloză pe care le conține. Astfel, au dezvoltat un nou tip de pardoseală, care poate genera electricitate cu ajutorul vibrațiilor generate de pașii oamenilor.

Echipa condusă de profesorul Xudong Wang și Chunhua Yao au tratat chimic rumegușul, apoi au descoperit că pardoseala din lemn poate produce o cantitate de energie utilizabilă, după intrarea în contact cu nanofibrele netratate. Apoi, au fabricat o pardoseală care a excelat la conducerea electricității, potrivit Digital Trends. Veste e excelentă pentru că rumegușul e ietin și ușor de găsit.

Mai clar, tehnica implică plasarea materialelor (unul fiind reprezentat de nanofibrele de celuloză tratate chimic, iar celălalt de fibrele netratate) unul lângă altul, fiecare strat având o grosime de maximum un milimetru. Când materialele intră în contact prin vibrațiile generate de pași, electronii se mișcă de la un strat la altul, din cauza sarcinilor opuse.

Astfel, se creează un dezechilibru. În momentul în care electronii încearcă să se reechilibreze, trec printr-un circuit extern și generează o energie care poate fi folosită. Pentru un aport și mai mare de energie, pot fi adăugate mai multe straturi de material.

Într-un articol publicat pe site-ul universității, Wang spune că instalarea pardoselii obținute prin această combinație în zone foarte circulate, precum stadioanele sportive sau instituțiile de învățământ, s-ar putea obține foarte multă energie. Dacă tehnica funcționează, această formă de energie regenerabilă ar putea deveni chiar mai populară decât cea solară.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: