AMD anunță două cipuri Ryzen pentru laptopuri

AMD a impresionat cu procesorul Ryzen și acum promite o performanță superioară și pe laptopuri. Ce-i mai important? Autonomia va fi și ea bună. 

Primul meu calculator a fost cu un AMD, dar un deceniu mai târziu aproape am și uitat că există marca aceasta. Poate că dacă n-aș fi lucrat în presa de tehnologie, nici n-aș fi știut că încă mai lansează produse. Totuși, a revenit în forță, la propriu, cu Ryzen, iar pentru următorul an promite că aduce performanța și pe laptopuri.

AMD a anunțat că linia Ryzen este extinsă cu procesoarele Ryzen 5 2500U și Ryzen 7 2700U, cipuri speciale pentru laptopuri ultrasubțiri, ultraportabile, la care să nu faci rabat de la autonomie și performanță. Și ar trebui să te obișnuiești cu un acronim: APU – accelerated processing unit, pentru că AMD susține că asta sunt cele două. Au integrată partea de CPU și de GPU, prima fiind Ryzen, cea de-a doua fiind Radeon Vega.

Performanța AMD Ryzen cu grafică Radeon Vega

Cu acronimul acesta în minte poți să întrevezi și unde crede AMD că va excela: performanță grafică fără compromisul prin care trece Intel. În loc să depinzi de o placă grafică dedicată, independentă de procesor, AMD le integrează într-un singur produs. Din testele prin care Ryzen pentru laptopuri a fost trecut până acum și din rezultatele raportate de AMD într-o prezentare recentă, Ryzen 7 2700U este superior versiunii Intel Core i7-8550U în 3DMark Time Spy, în TrueCrypt 7.1a, PCMark 10 și POVRay 3.7.

Mai mult, AMD susține că seria Ryzen cu grafică Vega lansează aplicații cu 41% mai repede decât generația precedentă și în testele de browser atât Ryzen 7 2700U, cât și Ryzen 5 2500U au scos scoruri similare. Și, nu în ultimul rând, autonomie: de două ori mai bună decât generația precedentă. Desigur, asta poți vedea cel mai bine în utilizare de zi cu zi, nu în teste.

Ca specificații, AMD Ryzen 7 2700U vine cu patru nuclee și 8 threaduri, cu frecvență de 2,2GHz (care poate fi dusă până la 3,8Ghz), iar AMD Ryzen 5 2500U vine tot cu patru nuclee și opt threaduri, dar la frecvență de 2GHz (și poate ajunge până la 3,6Ghz). Ambele ar trebui să ofere cu până la 200% mai multă performanță per CPU (multicore) și până la 128% creștere a performanței pe GPU.

Anul viitor va fi foarte interesant în ceea ce privește evoluția laptopurilor. AMD are deja parteneriat cu Acer, HP și Lenovo pentru calculatoare și cel mai probabil vor fi mai multe disponibile la CES 2018.

Până atunci, HP Envy X360 va fi dotat cu Ryzen 5 2500U – și 8GB de RAM, până la 512GB SSD și ecran de 15,6 inci full HD, iar greutatea va fi de sub două kilograme. Atât cu Ryzen 7, cât și cu Ryzen 5 vor fi Lenovo IdeaPad 720S și Acer Swift 3. Primul va avea ecran de 13,3 inci full HD și greutate de 1,14 kilograme, pe când cel de-al doilea va avea ecran de 15 inci full HD și greutate de 1,8 kilograme. Cu acestea planificate, mai rămâne doar ca AMD să livreze autonomie bună și performanță. Dacă reușește, ar fi pentru prima dată când cipurile sale ar fi bune de luat în calcul chiar și pentru laptopuri.

Citește și: