27 mai 2016 | 07:31

Un studiu șocant confirmă gravitatea misoginismului pe Twitter

ACTUALITATE
Un studiu șocant confirmă gravitatea misoginismului pe Twitter

Abuzul pe rețelele sociale a atins cote alarmante în ultimii ani, iar anonimitatea oferită de Twitter se pare că favorizează un astfel de comportament agresiv.

Un studiu recent a confirmat niște statistici pe care este foarte probabil să le fi cunoscut deja fie de la prieteni, fie de la știri despre diverse personalități. Ideea de bază este cât se poate de simplă, foarte multe persoane au de suferit online și sunt înjurate, amenințate și abuzate într-un mod cât se poate de gratuit de către necunoscuți. Ce s-a schimbat între timp este faptul cineva a asociat acum niște cifre acestui fenomen.

Demos, o organizație din Regatul Unit și-a propus să afle cât de multă ură este adresată femeilor pe Twitter. Pentru asta, au analizat 1,5 milioane de tweet-uri trimise de britanici pe o perioadă de trei săptămâni, începând cu mijlocul luni aprilie, până în prima parte a lunii mai 2016.

Ca și criteriu de analiză, au căutat instanțe în care a apărut cuvintele slut și whore. Folosind un algoritm realizat in-house au reușit să elimine circumstanțele în care respectivele cuvinte au fost folosite conversațional sau la persoana întâi. Cu alte cuvinte, au făcut tot posibilul să găsească doar situațiile în care termeni aveau un sens agresiv.

La final, s-a ajuns la concluzia că în perioada analizată au fost identificate aproximativ 10.000 de tweet-uri explicit agresive sau încărcate de misoginism adresate unui număr de 6500 de persoane, doar în Anglia. La nivel internațional, au existat aproximativ 200.000 de tweet-uri adresate unui număr de 80.000 de internauți. Partea cea mai ciudată a studiului a scos la iveală faptul că aproximativ 50% dintre acele mesaje încărcate de ură au provenit de la femei.

,,Acest [studiu] a fost mai puțin despre comportarea ca un organ de poliție online, cât să funcționeze ca un avertismen îngrijorător că suntem în mod frecvent mai buni cetățeni în lumea reală decât online.” Alex Krasodomski-Jones, unul dintre cercetătorii din spatele studiului a ținut să afirme că problema nu se rezumă nici pe departe doar la Twitter, ci la toate rețelele sociale, cu mențiunea că așa a fost mai ușor cuantificabilă.

Pe de altă parte, CEO-ul Twitter a recunoscut în numeroase rânduri că problema agresivității online pe rețeaua socială este una de amploare și că se iau numeroase măsuri pentru a mai pondera acest trend.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele