Un nou tip de procesor ar putea face computerele mai subțiri și flexibile

Un nou tip de procesor ar putea face computerele mai subțiri și flexibile

Dacă aruncăm o privire înapoi în timp, la computerele care puteau ocupa o cameră întreagă în 1950 și 1960, înțelegem cât de rapid s-au miniaturizat dispozitivele electronice.

Acum, oamenii de știință au venit cu o abordare care ar putea să conducă la o miniaturizare și mai pronunțată și la procesoare mult mai subțiri și flexibile. Ideea aparține unei echipe de la MIT și reprezintă prima tehnică de fabricare care presupune materiale diferite depozitate în același strat. Prin comparație, procesoarele actuale sunt construite din straturi puse unul deasupra celuilalt, cu modele precise atașate. Cercetătorii spun că au dus procesul atât de departe încât să poată construi procesoare care să conțină toate componentele necesare pentru un computer obișnuit, notează Science Alert.

Procesor pentru computere mai subtiri

Straturile de material sunt extrem de subțiri, cam cât 1-3 atomi, și au ales grafenul ca unul dintre materialele utilizate. S-a demonstrat deja că e ideal pentru construcția electronicelor foarte subțiri. De asemenea, noul proces poate folosi orice material care combină elemente din grupa a șasea a tabelului periodic cu elemente din grupa a 16-a, pentru că majoritatea sunt semiconductoare, adică îndeplinesc nevoia de bază a unui tranzistor.

În testele efectuate până acum de echipa de la MIT, un strat de grafen a fost depozitat pe un substrat de silicon, cu spații speciale, care urmau să fie umplute cu următorul material, disulfit de molibden. În orice caz, scopul e să avem electronice mai subțiri, mai flexibile, mai purtabile. Nu știm exact când și dacă se va implementa noua tehnică, dar știm sigur că dispozitivele prezentului sunt grosolane comparativ cu cele ale viitorului.

Urmăriți Playtech.ro și pe