Computerul care știe ce gândești instantaneu

Computerul care știe ce gândești instantaneu

Un nou program computerizat poate decoda gândurile umane aproape în timp real, potrivit dezvoltatorilor săi.

Testele au arătat că poate prezice exact ceea ce văd oamenii, bazându-se pe semnalele electrice furnizate de electrozii implantați în creier. Aparent, decodarea durează câteva milisecunde după ce persoana respectivă vede imaginea, iar acuratețea se ridică la mai mult de 95%. „Am putut înțelege, întâi, cum creierul uman percepe obiectele cu ajutorul lobului temporal, apoi cum poate fi folosit un computer pentru a extrage ceea ce vede omul respectiv în timp real”, a spus neurologul Rajesh Rao pentru Daily News.

Grafic-Scanare Creier-1

Acesta crede că ar putea folosi computerul în viitor ca un mecanism de comunicare pentru oamenii paralizați. Au fost folosiți electrozi implantați în lobii temporali ai „cobailor”, apoi au fost analizate răspunsurile neuronale în cazul a două categorii de stimuli vizuali, folosindu-se imagini cu chipuri și cu case. Astfel, computerul a putut stabili ce tip de imagine privesc pacienții, într-un mod foarte precis. De asemenea, e de menționat și faptul că a fost realizat cu ajutorul a șapte pacienți bolnavi de epilepsie, internați la Centrul Medical Harborview din Seattle.

Grafic-Scanare Creier

Electrozii au avut scopul de a localiza punctele focale ale atacurilor de epilepsie. De asemenea, în timp ce subiecții priveau monitorul cu imaginile care le fuseseră alocate, software-ul scana semnalele creierului de 1.000 de ori pe secundă, pentru a le extrage caracteristicile. Oamenii de știință cred că software-ul dezvoltat de ei ar putea fi folosit pentru a studia cauzele epilepsiei, memoriei și funcțiilor motorii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI