ISIS folosește aplicații de mesagerie obișnuite pentru traficul de sclavi sexuali

ISIS folosește aplicații de mesagerie obișnuite pentru traficul de sclavi sexuali

E cunoscut faptul că membrii ISIS folosesc aplicații de mesagerie care criptează mesajele transmise între utilizatori.

Se pare, însă, că nu folosesc aceste aplicații doar pentru a coordona unele atentate teroriste, ci le folosesc și pentru a coordona rețele de trafic de persoane, dar probabil și pentru multe alte acte infracționale. WhatsApp Messenger, Telegram sau Viber sunt aplicațiile folosite de către cei de la ISIS pentru a vinde femei contra unor sume mari de bani, fără a putea fi interceptați de către autorități.

Peste 3.000 de femei kurde sunt sechestrate de către membri ai ISIS și vândute prin intermediul rețelelor de mesagerie securizată, după ce au fost capturate în anul 2014, în urma unui raid al militanților extremiști. De atunci, membrii ISIS le scot, practic, la licitație. „Virgină. Frumoasă. 12 ani…Prețul ei a ajuns la 12.500 de dolari și va fi vândută în curând”. Acest mesaj a fost publicat într-o conversație criptată, împreună cu anunțuri de vânzări de arme, bombe, echipament pentru soldați și chiar și pisici.

Mesajul acesta a fost trimis către Associated Press de către un activist din comunitatea Yazidi, care au soții și copii ținuți ostatici pentru a fi vânduți ca sclavi sexuali de ISIS. Oamenii încearcă în mod constant să salveze ostaticii, dar ISIS și-a întărit măsurile de securitate în ultimul timp.

Vârsta femeilor vândute de către ISIS nu are vreo relevanță în această afacere îngrozitoare. Membrii sunt dispuși să vândă inclusiv bebeluși de câteva luni pentru a obține bani care să finanțeze campaniile teroriste din diverse regiuni de pe planetă, sau lupta cu armatele din Irak sau Siria, zone ocupate în momentul de față de “califat”. Autoritățile americane au blamat Apple și restul companiilor pentru faptul că întărirea măsurilor de securitate ale iOS le pot oferi infractorilor posibilitatea de a se ascunde și de a comite infracțiuni terifiante.

Matt Steinfeld, purtător de cuvânt al WhatsApp, a declarat că platforma are toleranță zero pentru acest tip de comportament și că închide conturile care încalcă termenii. Oamenii sunt încurajați să folosească instrumentele de raportare, în cazul în care dau de acest tip de manifestare.

Citește și:
Sursa: Mashable