01 iul. 2016 | 14:33

Cum a fost ucis liderul diviziei de hacking a ISIS

ACTUALITATE
Cum a fost ucis liderul diviziei de hacking a ISIS

În vara lui 2015, grupul de hackeri al ISIS era condus de un tânăr de 21 de ani, supranumit Trick.

Numele său real era Junaid Hussein și a fost cel care a creat divizia de hacking a Statului Islamic, cu care a nimerit niște ținte importante din toată lumea, pe parcursul a mai mult de doi ani. El și echipa sa au intrat în sistemele stațiilor de știri americane, în parlamentul Kuwait și au preluat controlul asupra site-ului International Business Times și contului de Twitter Newsweek.

În august 2015, această poveste s-a sfârșit, pentru că Trick a fost prins și ucis de autorități. Trick și-a „câștigat” un loc pe lista celor pe care Pentagonul îi voia exterminați, împreună cu Jihadi John și liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi. Autoritățile știau că Trick era în Raqqa, așa-zisa capitală a ISIS, dar aflarea localizării lui exacte a fost o provocare. Ceea ce a ajutat a fost faptul că Trick era foarte activ în social media și folosea intens aplicația de mesagerie Surespot.

GCHQ, versiunea britanică a NSA, a găsit numele lui Trick pe Surespot. Această misiune nu a fost chiar dificilă, mai ales că hackerul îl publicase pe Twitter, pentru ca cei interesați de activitatea lui să îl poată contacta. Apoi, un agent sub acoperire i-a trimis o cerere de prietenie, care a fost acceptată rapid. De aici până la o discuția pe chat nu a fost cale lungă. Identitatea respectivului agent e un mister, dar se crede că e un hacker supranumit Shm00p, pentru că a revendicat responsabilitatea indirectă pentru uciderea lui Trick. Aparent, nu știa de la bun început că scopul e ca Trick să fie omorât.

 

La un moment dat, agentul i-a trimis lui Trick un link către o pagină web necunoscută. A folosit un atac de tip waterhole, numit astfel pentru că implică „contaminarea” codului de pe un site web astfel încât, atunci când utilizatorul îl vizitează, să fie preluat controlul asupra sistemului sau să fie modificat. În cazul lui Trick, pagina a descărcat un virus în telefonul său, care a permis GCHQ să îi afle localizarea, în momentul în care acesta a făcut un apel telefonic.

Ulterior, acesta a fost ucis printr-un atac aerian în Raqqa, în august 2015. „E un lucru bun că sunt proști, dar, din experiența mea, proștii mor primii”, a declarat un ofițer cyberware sub protecția anonimatului. Moartea liderului diviziei de hacking a ISIS a fost o lovitură puternică pentru gruparea extremistă. Înlocuitorul lui Trick a murit patru luni mai târziu.