În viitor, ar putea exista o Stație Spațială Disney locuibilă

În viitor, ar putea exista o Stație Spațială Disney locuibilă

De la colonizarea planetei Marte până la transformarea spațiului într-un mediu locuibil, oamenii de știință au planuri din ce în ce mai rupte din filmele SF. 

Săptămâna trecută, primul habitat gonflabil a ajuns la Stația Spațială Internațională, iar omul din spatele lui deja are noi planuri. Robert Bigelow, proprietarul Budget Suites și fondator al Bigelow Aerospace (cei care au fabricat capsula BEAM, care va fi atașată Stației Spațiale), a anunțat că a încheiat un parteneriat cu Unite Launch Alliance (ULA). Aparent, înțelegerea prevede trimiterea capsulelor gonflabile în spațiu în 2020, potrivit PopSci.

Diferențele dintre BEAM și ISS sunt foarte mici. Dincolo de aspect, temperatura din camere anexată ar fi mai mică și ar putea exista și puțină condensare la prima extindere. De asemenea, BEAM va rămâne legată de ISS pentru doi ani, dar cercetătorii nu exclud extinderea perioadei. Capsula a fost concepută astfel încât să fie sigură chiar și pentru cinci ani. Entuziasmul pentru acest modul merge mai departe de misiunile de pe ISS. Există o șansă ca structuri similare să poată fi folosite pentru colonizarea planetei Marte sau chiar a Lunii.

Habitatul în discuție ar fi B-330, care are 330 de metri cubi în volum, comparativ cu BEAM-ul ceva mai mic. Nu ar ajunge în spațiu la bordul unui SpaceX Falcon 9 precum BEAM, ci printr-o rachetă Atlas V. Dar, în afară de asta, Bigelow visează la un viitor în care ar exista capsule Disney în spațiu.

Patru ani e o perioadă destul de scurtă, mai ales dacă vorbim despre călătoriile spațiale, dar rămâne de văzut dacă Bigelow și ULA își vor atinge scopurile în termenul stabilit. Cât despre Stația Spațială Disney, s-ar putea să dureze ceva mai mult. Dar Disney nu e chiar un străin în ceea ce privește construcția stațiunilor neobișnuite. Faptul că Bigelow deja a reușit să trimită în spațiu o construcție similară, chiar dacă la scară mai mică, ne dă de înțeles că nu e chiar absurd să ne imaginăm că îi va reuși planul încă o dată, la o scară mai mare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: