NASA a ales cele trei companii private care să aprovizioneze Stația Spațială Internațională

NASA a ales cele trei companii private care să aprovizioneze Stația Spațială Internațională

Se pare că NASA intenționează să finanțeze și să aprovizioneze Stația Spațială Internațională până în 2024. Cum NASA a scos din uz ultima navetă spațială de transport (shuttle), gigantul american se bazează momentan pe Soyuz-urile rusești până când companiile private americane vor putea prelua sarcina înapoi de la ruși.

Se pare că această întoarcere pe ”pământ american” a operațiunilor de aprovizionare a Stației Spațiale Internaționale a fost deja hotărâtă de către NASA, agenția americană anunțând deja cele trei companii care să se ocupe de transportul proviziilor către ISS. Acestea sunt Orbital ATK, Space X a lui Elon Musk și nou-venita Sierra Nevada cu al său mini-avion spațial ce aduce cu vechile nave spațiale ale NASA. Fiecare din cele trei companii va trebui să efectueze șase zboruri de alimentare a stației spațiale. Chiar și așa, e posibil ca NASA să dorească să crească numărul de zboruri la 18 bazându-se pe nevoile astronauților de pe ISS.

Fiecare dintre cele trei companii se va ocupa de câte o latură a substituirii eforturilor NASA de a menține stația spațială funcțională. De exemplu, Orbital ATK va construi și transporta până în spațiu capsule Cygnus ce colectează deșeurile stației spațiale iar apoi ard în atmosferă când sunt eliberate.

Space X, cu a sa capsulă Dragon, va transporta marfă către stația spațială și înapoi. Space X tocmai a reuşit să aterizeze vertical o rachetă Falcon 9 la întoarcerea în atmosferă, lucru care va tinde să fure din avantajul celor de la Sierra Nevada care au propus un vehicul spațial ce poate ateriza pe orice pistă normală, asemenea unui avion.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: