07 mai 2016 | 08:35

GeForce GTX 1080 – cea mai rapidă placă video din lume

ACTUALITATE
GeForce GTX 1080 - cea mai rapidă placă video din lume

NVIDIA tocmai a anunțat cea mai sprintenă placă video pe care a creat-o vreodată, e intitulată GeForce GTX 1080 și va putea fi achiziționată începând cu 27 mai.

GeForce GTX 1080 a fost descrisă în cadrul conferinței NVIDIA ca fiind ,,cel mai mare GPU, cu cel mai mare cip și cel mai mare procesor din istoria umanității.

NVIDIA nu a avut niciodată dificultăți în a-și menține poziția de lider pe piața de plăci video, dar prin intermediul noii arhitecturi Pascal a reușit să creeze GPU-uri mult mai performante și eficiente decât în trecut. După ce în urmă cu aproximativ o lună a anunțat P100 pentru utilizare în servere din mediul enterprise, compania a adus acum aceeași arhitectură la utilizatorii casnici prin intermediul GeForce GTX 1080.

Conform CEO-ului Jen-Hsun Huang, în comparație cu actualul lider al producătorului – Titan X, noua placă video GTX 1080 este mult mai rapidă, cu un consum energetic de trei ori mai mic. În contextul în care Titan X are un preț de aproximativ 1000 de dolari, este surprinzător că GeForce GTX 1080 va fi semnificativă mai ieftină decât aceasta, deoarece este promovată ca fiind urmașul GTX 980. Aceasta din urmă are un preț de 600 de dolari. Apropo de GeForce GTX 980, noua placă video este mai performantă decât două asemenea GPU-uri ce funcționează în SLI.

Cu o investiție de câteva miliarde de dolari, pe parcursul mai multor ani, GeForce GTX 1080 este construită cu un proces de producție de 16nm folosind FinFET – un tip de tranzistori 3D. Dedicată în mod evident gamerilor cu bugete generoase, aceasta vă permite să vă jucați cele mai noi titluri de pe piață la rezoluție 4K, cu detalii maxime și peste 60 de cadre pe secundă.

Având în vedere că performanța noii plăci video se ajustează în mod dinamic, în funcție de cerințe, merită să rețineți că într-o demonstrație ce a implicat noul Rise of the Tomb Raider, procesorul plăcii a sărit până la 2,1 GHz, iar memoriile până la 5,5GHz, mai mult decât orice placă video existentă acum pe piață. Între timp a sărit și temperatura la 67 de grade, dar respectiva valoare nu este chiar exagerată. Noua placă video folosește 8GB GDDR5X de la Micron și poate genera 9 teraflops.

GeForce GTX 1080 va fi disponibilă începând cu 27 mai la un preț de 600 de dolari, dar va exista și o versiune ,,founders edition” cu un sistem de răcire mai futurist la 700 de dolari. Începând cu 10 iunie va fi disponibilă și o variantă un pic mai ieftină, tot cu arhitectură Pascal, intitulată GTX 1070 la doar 380 de dolari, în timp ce varianta ,,founders edition” va ajunge la 449 de dolari.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele