Acest dispozitiv ar putea „păcăli” oamenii să mănânce mai sănătos

Acest dispozitiv ar putea „păcăli” oamenii să mănânce mai sănătos

Dacă salata ar avea gust de burger, probabil că ne-am simți cu toții mai motivați să mâncăm sănătos.

Partea bună e că o echipă de oameni de știință a găsit o modalitate de a „păcăli” limba umană astfel încât să perceapă gustul mâncării sănătoase ca fiind mult mai plăcut decât e în mod normal. Aceștia au creat un dispozitiv numit „The Taste Buddy”, care se pune pe limbă înainte de masă. Grație unor semnale electrice și termale, papilele gustative sunt stimulate astfel încât senzația să fie amplificată.

Momentan, aceste stimulări pot acționa doar asupra gusturilor dulci sau sărate. În viitor, oamenii care au creat instrumentul speră că vor face dietele sănătoase mai plăcute, păcălind papilele gustative să îndrăgească mai mult gusturile alimentelor care ne fac bine, dar nu sunt neapărat delicioase.

Echipa de oameni de știință a fost condusă de Adrian Cheok de la Universitatea din Londra. Acesta a explicat, pentru The Independent, că speră ca Taste Buddy să aibă un impact social pozitiv și să încurajeze oamenii să facă alegeri mai sănătoase în alimentație.

Momentan, Taste Buddy e un dispozitiv de doi centimetri, care, pentru a amplifica gustul dulce, încălzește rapid și stimulează receptorii gustativi care reacționează la căldură. Un curent electric slab este folosit pentru a ținti alți receptori, responsabili pentru gustul sărat.

Dispozitivul, chiar dacă nu a fost optimizat până în punctul în care să facă salata să aibă gust de pizza, sună foarte promițător. Cei interesați îl vor putea testa în cadrul Târgului Big Bang pentru tineri ingineri și oameni de știință, organizat în Birmingham între 15-18 martie.

Citește și: