Windows 10 gratuit va fi oferit pe un computer de 35 de dolari

Windows 10 gratuit va fi oferit pe un computer de 35 de dolari

Windows 10 gratuit pe un computer de 35 de dolari sună bine? Dacă da, atunci trebuie să știi că există și va fi disponibil într-unul dintre cele mai mici computere pe care le poți cumpăra.

Windows 10 gratuit vine pentru plăcile de dezvoltare Raspberry Pi 2, tocmai anunțate de companie. Încă din 2012, Fundația Raspberry Pi a avut un succes imens cu prima versiune a ceea ce putea deveni un computer foarte mic sau o componentă esențială în ansambluri mai mari. Acum, Raspberry Pi 2 are un procesor mai puternic și mai multă memorie RAM.

Windows 10 gratuit va fi oferit anul acesta de către Microsoft pentru Windows Developer Program for IoT (n.red. – Programul Windows Developer pentru Internetul Lucrurilor). Un Raspberry Pi 2 va costa 35 de dolari, astfel că poți avea un computer cu Windows 10 ultraportabil la un preț incredibil de mic. Totuși, Microsoft mai trebuie să spună despre ce versiune de Windows 10 e vorba și cum va funcționa pe un astfel de dispozitiv, potrivit The Verge.

Raspberry Pi 2 pe care va fi oferit Windows 10 gratuit are un procesor cu patru nuclee la 900MHz, 1GB de memorie RAM și suportă până la patru conexiuni USB, iar stocarea se face prin carduri microSD. „Este un pas major înainte pentru utilizatori în ceea ce în privește puterea de calcul. O mulțime de aplicații noi sunt acum posibile“, a spus Mike Powell, manager de dezvoltare pentru Element14, distribuitor Raspberry Pi, citat de The Verge. Primul Pi a fost folosit atât în școli, pentru a-i învăța pe elevi și studenți programare, cât și în proiect de creare a unor dispozitive ultraportabile și ieftine.

raspberry pi2

Când a fost lansat, Raspberry Pi era un computer format dintr-o singură placă dotată cu ieşiri audio, video, port USB, sistem de operare şi o memorie internă de 256 sau 512 MB, în funcţie de model. Folosind Linux, un sistem de operare open source, acest minicomputer a putut fi unealta potrivită pentru copiii sau adulţii care vor să-şi dezvolte propriile gadgeturi sau să-şi automatizeze. Rasperry Pi venea preinstalat cu limbajul de programare Python, iar un băiat de şapte ani din Statele Unite ale Americii a reuşit să scrie un joc întreg folosind doar Raspberry Pi. În noiembrie 2013, fuseseră deja vândute două milioane de unități.

raspberry pi2 2