Un pas mare pentru medicină: primul transplant de cutie craniană printată 3D

Un pas mare pentru medicină: primul transplant de cutie craniană printată 3D

Medicina avansează simultan cu tehnologia, iar acest lucru nu poate decât să ne bucure. După ce am văzut cât de utile pot fi membrele robotice, acum putem vedea primul transplant de cutie craniană realizat cu ajutorul tehnicilor de printare 3D.

Primul transplant din lume al unei cutii craniene din titan realizat prin tehnica imprimării 3D a fost efectuat cu succes de o echipă de medici chinezi unei fetiţe de trei ani care suferă de hidrocefalie. Operaţia, care a durat 17 ore, a avut loc la un spital din oraşul Changsha, din provincia Hunan, şi a fost necesară pentru a reduce dimensiunile capului copilului, care era de patru ori mai mare decât era normal.

Micuţa pacientă, numită Hanhan, suferă din naştere de hidrocefalie, care constă în acumularea anormală de lichid cefalorahidian în cavităţile creierului şi duce la o creştere exagerată a craniului. Fetiţa se afla în spital încă din septembrie 2014, întrucât, din cauza bolii, se mişca foarte greu şi avea mai multe probleme de sănătate, cum ar fi presiune craniană crescută, infecţii şi perturbări ale văzului.

Înaintea intervenţiei chirurgicale s-a efectuat un drenaj al cutiei craniene, care a durat peste patru ore şi în cursul căruia s-au extras 7,5 litri de lichid cefalorahidian. Apoi, s-a realizat transplantul cutiei craniene, folosindu-se trei piese din titan elaborate pornind de la imaginea 3D a craniului pacientei. Partea din faţă a cutiei craniene a rămas însă intactă, scriu cei de la Agerpres.

Copilul evoluează favorabil, fiind menţinut la reanimare sub atenta observaţie a specialiştilor, a declarat neurochirurgul care se ocupă de acest caz, Kuang Weiping. Totuşi, vor mai fi necesare câteva intervenţii, pentru o recuperare completă. Preţul s-a ridicat la aproape 80.000 de dolari, bani obţinuţi printr-o campanie de strângere de fonduri. În 2014, a avut loc o intervenţie asemănătoare la centrul medical din Utrecht.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: