Sony Xperia M4 Aqua – Un telefon poate fi mid-range și fără a fi mediocru [REVIEW]

Sony Xperia M4 Aqua - Un telefon poate fi mid-range și fără a fi mediocru [REVIEW]

Sony Xperia M4 Aqua este un alt smartphone rezistent la apă, cu care cei de la Sony își completează portofoliul.

Eu am fost destul de entuziasmată de ideea de telefon impermeabil, întrucât nu sunt cea mai îndemânatică persoană din lume, iar o astfel de capacitate a telefonului m-ar putea salva de accidente. În primul rând, deși este un telefon mid-range, cu un preț și specificații pe măsură, Xperia M4 Aqua are multe în comun cu smartphone-urile din linia Xperia Z, mai ales în ceea ce privește designul.

Introducere – Sony Xperia M4 Aqua

Sony Xperia M4 Aqua are o cameră foto principală de 13 megapixeli, cu o diafragmă de f/2 și o valoare ISO care ajunge până la 3.200. Sony laudă la noul telefon modul Superior Auto inteligent, capabil să detecteze în mod automat până la 52 de scenarii diferite, pentru fotografii mereu bune, în lumină difuză sau în lumină puternică de fundal.

De asemenea, este un smartphone rezistent la apă și este disponibil în patru nuanțe de culoare. Totodată, este primul smartphone Sony cu procesor octa-core Qualcomm Snapdragon 615 pe 64 biți și dispune de conectivitate 4G/LTE. Xperia M4 Aqua este echipat minimalist cu elemente premium, ecran din sticlă întărită, pentru un dispozitiv cu o greutate de numai 136 de grame. Telefonul rulează Android 5.0 Lollipop. Există două variante de stocare internă, de 8 și de 16GB.

Puncte pro – Sony Xperia M4 Aqua

Am stabilit deja faptul că numărul mare de megapixeli nu garantează fotografii extraordinare. Așadar, nu te aștepta să scoți poze la fel de bune cum ai scoate cu Samsung Galaxy S6, iPhone 6 sau LG G4. Camera foto a Sony Xperia M4 vine cu un senzor Sony Exmor, diafragma f/2 și sensibilitate ISO-3.200. Într-un limbaj accesibil, ar trebui să facă poze mai mult decât decente la lumină.

Iar adevărul este că nu îi poți reproșa prea multe la acest capitol, după cum o arată și fotografiile atașate. Reproducerea culorilor este bună, detaliile la fel, deși nu uimesc. Oricum, în majoritatea cazurilor, pozele ies clare și calitative. Mai mult decât atât, se descurcă bine și cu pozele cu lumină slabă, cu condiția să ai totuși corpuri cu iluminare artificială prin preajmă.

Sony Xperia M4 Aqua in review la Playtech (12)

Singura problemă pe care eu am remarcat-o și care mi-a sabotat uneori pozele este focalizarea lentă, din cauza procesorului Snapdragon 615. Așadar, dacă ești genul de persoană căreia îi place să fotografieze diverse momente, Sony Xperia M4 s-ar putea să nu fie smartphone-ul potrivit pentru tine, întrucât nu este tocmai rapid din acest punct de vedere.

Camera foto frontală are 5 megapixeli și un unghi larg de vizualizare, așa că e tocmai bună pentru fotografiile de grup. Evident, beneficiază și de funcția de retușare, pe ca am mai spus că nu o recomand nimănui. Alte funcții drăguțe sunt Sound Photo, care adaugă scurte fișiere pozelor sau Movie Creator, care transformă pozele și clipurile în fișiere video de 30 de secunde, tocmai bune pentru a le împărtăși pe rețelele sociale fără a deveni plictisitor.

Fotografie facuta cu Sony Xperia M4 Aqua (6) Fotografie facuta cu Sony Xperia M4 Aqua (4)

O autonomie bună cu Sony Xperia M4 Aqua

În promovarea pentru Xperia M4 Aqua, cei de la Sony au mizat pe bateria care poate supraviețui chiar și două zile. Deși are 2.400 de mAh, ceea ce nu e atât de impresionant, M4 Aqua prelungește durata de viață cu ajutorul ecranului cu rezoluție mai mică, procesorului Snapdragon 615 și funcțiile de economisire a bateriei, printre care se numără modul standby și Stamina. Acestea închid aplicațiile și funcțiile atunci când nu folosești telefonul, sau pur și simplu când nu îți sunt utile.

Eu sunt persoana care uită mereu să își încarce telefonul și tot eu sunt persoana care își uită mereu încărcătorul acasă. Așadar, un telefon care să nu moară după trei mesaje și două aplicații deschise e tot ce mi-aș putea dori de la viață. Pot spune că Xperia M4 Aqua s-a descurcat onorabil în a-mi satisface această nevoie. Am fost plecată și câte 16 ore, timp în care nu mi-am încărcat telefonul, ba chiar am ascultat și muzică și am folosit Internetul, iar acasă am ajuns cu un nivel decent al bateriei. Asta înseamnă undeva între 15% și 20%, dar e mai mult decât mulțumitor.

Sony Xperia M4 Aqua in review la Playtech (4)

Am specificat anterior lipsa mea de îndemânare și faptul că un telefon care nu pățește nimic dacă vărs un pahar de apă pe el e extraordinar pentru mine. Producătorii se laudă și cu capacitatea de fotografiere sub apă, iar eu am încercat-o, bineînțeles.

Din păcate, nu mi-a ieșit așa cum aș fi vrut. În primul rând, touchscreen-ul se blochează atunci când îl folosești sub apă. De fapt, uneori se blochează și dacă îl folosești cu mâinile ude. Își revine de îndată ce îl ștergi. Iar în legătură cu pozele sub apă, le poți face, dar folosind butonul lateral pentru cameră. Oricum, poți merge liniștit la piscină sau la plajă cu telefonul, fără a trăi cu paranoia că se va uda sau că va intra nisip în el și va muri în chinuri.

Sony Xperia M4 Aqua in review la Playtech (10)

E important să știi, totuși, că dispozitivul Xperia M4 Aqua este impermeabil și protejat împotriva prafului, atât timp cât respectați câteva instrucțiuni simple: toate capacele atașate sunt închise, nu poți scufunda telefonul la o adâncime mai mare de 1,5 m și mai mult de 30 de minute în apă, iar apa trebuie să fie dulce.

Puncte contra – Sony Xperia M4 Aqua

Ecranul are 5 inci și o rezoluție de 720p, care s-ar putea să fie cam mică pentru unii utilizatori pretențioși. Totuși, sunt puține situațiile în care ai de ce să te plângi. Asta, desigur, dacă nu faci comparații cu telefoane care stau considerabil mai bine la acest capitol.

Culorile sunt ușor șterse, iar acest lucru nu poate fi rezolvat, indiferent cât de mult ajustezi luminozitatea. Oricum, depinde de ce așteptări ai de la telefon. Dacă ești un împătimit al jocurilor sau vrei să vezi filme la o calitate premium, poate ar trebui să iei în calcul alte dispozitive.

Concluzie pentru Sony Xperia M4 Aqua

Xperia M4 Aqua este un telefon mid-range cu un preț bun, care face multe lucruri bine și câteva nu atât de bine. Dacă ai nevoie de un smartphone cu funcții de bază, cu o cameră bunicică, cu 4G și ai o afinitate pentru designul Sony, M4 Aqua ar putea fi o variantă excelentă pentru tine.

Pe de altă parte, dacă vrei să te joci încontinuu, să stai pe Internet și să ai o multitudine de aplicații, eventual deschise în același timp, ar fi mai bine să te reorientezi. Oricum, putem spune că Sony Xperia M4 Aqua este un smartphone mid-range, despre care, însă, nu putem spune că e mediocru.

Fotografie facuta cu Sony Xperia M4 Aqua

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: