19 mai 2015 | 14:36

Rușii își vor crea propriul sistem de operare pentru a scăpa de spionajul american

ACTUALITATE
Rușii își vor crea propriul sistem de operare pentru a scăpa de spionajul american

Guvernul rus ar urma să-și creeze propriul sistem de operare mobil pentru a nu mai fi vulnerabil în fața rivalilor care apelează la spionaj.

Edward Snowden și informațiile furnizate de acesta au schimbat foarte multe pe scena mondială. Activitățile întreprinse de cei de la NSA au afectat relația Statelor Unite cu mulți dintre aliații săi, un zvon menționând chiar că toate sistemele de operare major au fost compromise. Drept răspuns, chinezii au fost primii care și-au creat propriul sistem de operare, denumit Kylin. Bazat pe Linux, acesta a fost dezvoltat de către Universitate Națională de Tehnologie de Apărare din Changsha și este disponibil în peste 50 limbi diferite.

Rușii par a alege aceeași soluție, fiind hotărâți să-și reducă dependența de tehnologia occidentală. Ministrul rus al comunicațiilor a anunțat că țara sa va produce propriul sistem de operare mobil, în colaborare cu cei de la Jolla. După cum probabil știți Jolla a produs o tabletă extrem de apreciată în urmă cu ceva vreme.

În cadrul proiectului nu vor participa doar autoritățile ruse, fiind implicate, de asemenea, și cele finlandeze și chineze. Pe viitor, rușii au declarat că doresc să-i atragă și pe cei din Africa de Sud, Brazilia și India de partea lor. Astfel, după ce și-au creat propria bancă, țările din BRICS ar putea să-și lanseze și un sistem de operare pentru a rivaliza cu cele din vest. În prezent, peste 95% din telefoanele din Rusia rulează un sistem de operare ”importat”, ministrul comunicațiilor sperând ca acestea să nu depășească 50% în anul 2025.