Revoluția roboților: lucruri umane pe care roboții deja știu să le facă

Revoluția roboților: lucruri umane pe care roboții deja știu să le facă

Glumele despre o potențială revoluție a roboților sunt foarte populare zilele astea. Și nu sunt tot timpul glume.

De fiecare dată când cineva lansează un sistem robotizat sau o inteligență artificială, oamenii par să se panicheze, iar cercetătorii ușor paranoici vin din umbră și ne spun că ziua în care propriile noastre creații ne vor distruge se apropie. Apoi, toată lumea se mai calmează o perioadă, spre a o lua iarăși de la capăt peste puțin timp.

Există un adevăr în toată această dezbatere eternă: roboții devin din ce în ce mai asemănători oamenilor și e firesc ca asta să ne sperie, măcar puțin. E ca și cum animalele noastre de companie ar începe brusc să vorbească limbi omenești: pe de-o parte, am fi încântați, dar pe de altă parte, ar fi foarte posibil să facem un atac de cord.

Lăsând gluma la o parte, nu e cazul să ne panicăm, căci în lume sunt drame mult mai mari decât faptul că roboții s-ar putea transforma brusc în UltronȘi totuși, de dragul păcii interioare, să vedem care sunt lucrurile umane pe care roboții le pot face deja.

Roboții știu să scrie. Poate nu știi, dar un număr destul de mare de povești de prin ziare și din mediul online sunt redactate cu ajutorul unui software. Companii precum Automated Insights folosesc o tehnologie pe bază de inteligență artificială numită NLG (generare de limbă naturală) pentru a prelucra date. Acestea sunt, apoi, frumos comprimate în povești, publicate ulterior de Associated Press. De asemenea, inteligențele artificiale pot scrie și povești interactive.

De asemenea, roboții pot visa. Google a creat mare vâlvă când lansat sistemul experimental Deep Dream, o rețea neurală care generează imagini destul de dubioase. Cei de la Google au mai creat și un program de recunoaștere a rețelelor neurale, care constă într-un set de modele de învățare statistice inspirate de sisteme biologice, în cadrul unui proiect numit Inceptionism. Practic, cercetătorii au antrenat rețelele neurale să recunoască lucruri și animale în fotografii, cu ajutorul a milioane de mostre introduse în sistem.

Scopul este de a optimiza sistemul vizual al computerelor, astfel încât să poată face diferența între obiecte și să interpreteze imaginile într-o manieră asemănătoare oamenilor. De exemplu, creația Google poate vedea forme în imagini, la fel cum noi vedem forme în nori. Rețeaua este făcută din 30 de straturi de neuroni artificiali, fiecare având o funcție diferită.

Cercetătorii au explicat că o modalitate de a verifica felul în care rețeaua identifică lucruri ar fi să o întorci pe dos, pentru a observa cum le vizualizează. Aici au avut parte de o surpriză: rețelele neurale care au fost antrenate să facă diferența între imagini trebuie să le și genereze. Pe această cale, oamenii de știință au comandat rețelei să genereze o imagine interpretativă bazată pe o fotografie cu antilope. Drept răspuns, aceasta a produs imagini care arată de parcă ar fi fost pictate.

Cu cât cerința este mai complexă, cu atât sunt mai ambigue imaginile rezultate. De exemplu, cercetătorii au explicat că dacă un nor seamănă cu o pasăre, chiar și vag, rețeaua o va face să semene și mai mult. Într-un final, este foarte posibil să ai o poză detaliată cu o pasăre și să nu înțelegi exact de unde vine.

De asemenea, în 2009, o echipă de cercetători a observat ceva curios, în timp ce studia roboți în Elveția. Unii dintre ei dezvoltaseră capacitatea de a minți. Programați fiind să caute mâncare, aceștia s-au putut manipula între ei, astfel încât să obțină mai multe resurse individual. Și să nu uităm că roboții pot juca și poker.

Roboții mai știu și să mimeze emoții umane și să le analizeze. De exemplu, proiectul Emotion API, lansat recent de Microsoft, poate scana poze și calcula probabilitatea ca subiectul să simtă una sau mai multe emoții prestabilite: furie, dezgust, frică, fericire, tristețe sau surpriză.

Robot-analiza

Probabil cea mai mare temere a noastră era că roboții se vor putea replica singuri. Anul trecut, cercetătorii norvegieni au prezentat roboți care pot face asta, folosind tehnologie de printare 3D. Să nu uităm nici că cercetătorii de la UC San Diego lucrează la un institut de robotică, care la rândul său, va avea scopul dezvoltării de mașinării care pot mima expresiile faciale umane, stilurile de mers și alte caracteristici, care până acum defineau doar ființele biologice.

Titlul nu este ales întâmplător, căci cercetătorii numesc tehnologia „Văd-Gândesc-Fac”, anticipând astfel dezvoltarea mașinăriilor care pot îndeplini nevoile umane la alt nivel, iar despre această idee am scris mai multe în acest articol. Vor fi utile mai ales pentru bătrânii care au nevoie de asistență constantă. Inginerii cred că pot da naștere roboților care pot fi extraordinar de preciși în interpretarea mesajelor și necesităților viitorilor proprietari.

 

Citește și: