28 oct. 2015 | 17:05

În curând, roboții îți vor analiza radiografiile

ACTUALITATE
În curând, roboții îți vor analiza radiografiile

Viitorul medicinei pare să facă un pas înainte, iar asta se întâmplă datorită inteligenței artificiale. Un antreprenor din Statele Unite dorește să implementeze software-ul său în cabinetele de radiologie, pentru ca roboții să poată analiza radiografiile în locul medicilor.

Google devine din ce în ce mai bun în a recunoaște fotografiile cu pisici, prin încorporarea unor milioane de imagini în software-ul companiei, care are la bază o ramură a inteligenței artificiale, denumită „deep learning”. Antreprenorul Jeremy Howard dorește să folosească tehnologia pentru ceva mai util: diagnosticarea bolilor.

Potrivit celor de la Wired, Howard, care deține compania Enlitic, va începe să lucreze cu o clinică de radiologie din Australia, unde să-și implementeze software-ul, pentru ca acesta să fie capabil să analizeze radiografiile pacienților.

Tehnologia nu dorește să înlocuiască medicii radiologi. Software-ul are rolul de a-i ajuta să-și facă treaba mai repede și mai bine, erorile umane fiind scoase din calcul. În primă fază, software-ul analizează radiografiile și informațiile introduse de către medici, pentru a depista orice urmă de greșeală. De exemplu, acesta se asigură că într-o imagine în care medicii au etichetat genunchiul drept, să nu fie totuși vorba de cel stâng. Apoi, software-ul caută posibile anomalii care ar putea fi vizibile în radiografie.

În funcție de ce depistează, software-ul atribuie un anumit grad de importanță radiografiei. De exemplu, dacă va găsi noduli la plămânii unui pacient, acesta va cataloga radiografia ca fiind una extrem de importantă și va semnala descoperirea unui radiolog pneumolog. În caz că nu descoperă nimic important, radiografia va primi o prioritate scăzută, permițându-le medicilor să se concentreze pe ce este cu adevărat grav. După ce radiografia va fi analizată și de un medic, software-ul îi va ajuta să scrie fișele necesare, prin autogenerarea textului pentru părțile plictisitoare ale raportului.

În cele din urmă, Howard speră ca această tehnologie să ia avânt și să ajute cât mai mulți medici din jurul lumii, deoarece, dacă medicii își fac treaba mai ușor, pacienții sunt cei ce vor avea de câștigat. Deși există încă bariere legislative pentru implementarea inteligenței artificiale în medicină, tehnologia din ce în ce mai avansată și dovezile performanței acesteia ar trebui să schimbe percepția asupra acesteia.